Nederland zal in dit stadium waarschijnlijk geen belofte voor fossiele brandstoffen ondertekenen bij Cop26

Image source - Pexels.com


Op de klimaattop in Glasgow op donderdag wordt waarschijnlijk een toezegging gedaan, waarbij verschillende landen beloven uiterlijk eind volgend jaar de overheidssteun voor projecten voor fossiele brandstoffen stop te zetten. Onder deze toezegging komt voorlopig geen Nederlandse ondertekening, al riep demissionair premier Mark Rutte maandag in Glasgow op tot meer “actie en uitvoering” om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Het demissionaire kabinet laat beslissingen over steun aan de fossiele industrie over aan het volgende kabinet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Hij verwijst naar een stuk waarin het kabinet eerder dit jaar stelde dat het “aan het volgende kabinet is om het ambitieniveau te bepalen”.

Rutte beantwoordde geen inhoudelijke vragen over exportkredietverzekeringen en het pandrecht in Glasgow. “Ik kan niet in alle opzichten zeggen wat Nederland precies gaat doen”, zei hij tijdens zijn bezoek. “In algemene zin kijken we natuurlijk heel positief naar elke mogelijkheid om samen iets te bereiken.”

De belofte is een initiatief van de Britse regering. Ook de Europese Investeringsbank, waarmee Nederland op de top een paviljoen deelt, is betrokken. In een conceptversie van het ANP werd verwezen naar de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden. Daarom moet volgens de opstellers de steun aan kolen-, olie- en gasprojecten snel worden afgebouwd. Ongeveer 20 landen staan ​​er sympathiek tegenover.

Met een exportbelastingkredietverzekering helpt Nederland bedrijven die willen participeren in grote projecten in het buitenland. Het gaat om miljarden euro’s per jaar. Als een groot project niet via commerciële bedrijven kan worden verzekerd, grijpt de overheid in. De verzekeringen en garanties worden verzorgd door Atradius DSB, dat het ministerie van Financiën beheert.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?