Nederland wil meer mensen uit Afghanistan evacueren

Image source - Pexels.com


Het interim-kabinet en de voormalige coalitiepartijen bespreken de mogelijkheden om een ​​grotere groep uit Afghanistan te evacueren. De criteria worden nog verfijnd, maar zoals de plannen nu zijn, zou het aantal mensen dat in aanmerking komt voor evacuatie de 2.000 kunnen naderen. Dat bevestigen bronnen dicht bij de overheid na een bericht van de NOS.

Nadat de Taliban het roer in augustus overnam, riep een parlementaire meerderheid het kabinet op om Afghanen die jarenlang in Nederlandse dienst hebben gewerkt, te evacueren. Er was al een regeling om tolken te evacueren en een voorstel van D66-Kamerlid Salima Belhaj om ook andere beroepsgroepen te helpen kreeg brede steun. Tot nu toe ging het kabinet ervan uit dat enkele tientallen Afghanen onder deze motie zouden vallen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving echter vele duizenden verzoeken om bijstand. Hulp- en mensenrechtenorganisaties wezen ook op mensen die gevaar lopen onder de nieuwe heersers. Het kabinet onderzoekt nu onder meer hoe lang en hoe substantieel al deze mensen de Nederlandse zaak hebben gediend, bijvoorbeeld ter ondersteuning van militaire missies of ontwikkelingsprojecten in Afghanistan. Kamerleden van D66, CDA en ChristenUnie bespraken dit woensdag met de betrokken ministers.

Volgens ingewijden is de inzet van het kabinet om 1.000 tot 2.000 mensen naar Nederland te halen. Hieronder vallen ook de gezinsleden van degenen die in aanmerking komen voor evacuatie. De betrokken ministers nemen vrijdag een definitief besluit in de ministerraad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?