Nederland werkt samen met Duitsland en Denemarken voor meer offshore windparken

Image source - Pexels.com


Nederland wil samen met Duitsland, België en Denemarken tientallen windmolens bouwen in de Noordzee. Deze windparken moeten in 2050 minimaal 150 gigawatt aan stroom opwekken, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De plannen werden woensdag onthuld tijdens een bijeenkomst in Denemarken. Ook premier Mark Rutte en minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat waren aanwezig. Het plan is een bijna vertienvoudiging van de huidige offshore productiecapaciteit.

Voor hoeveel van de 150 gigawatt Nederland verantwoordelijk wordt, is nog niet duidelijk. Voor de zomer laat het kabinet de Tweede Kamer weten wat het doel van Nederland is. Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen.

De vier landen gaan volgens de woordvoerder nauw samenwerken bij de aanleg van de windparken. De landen kijken onder meer hoe deze technologie en regelgeving eromheen gestandaardiseerd kan worden.

De Europese Commissie wil tegen 2050 300 gigawatt aan elektriciteit op zee produceren, meldt persbureau Reuters. Op dit moment is dat zo’n 16 gigawatt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?