Nederland voor start EU-gesprekken met Albanië

Image source - Pexels.com


De EU-lidmaatschapsbesprekingen met Albanië worden ondersteund door het Nederlandse parlement, waarbij ook de eerste intergouvernementele bijeenkomst deel uitmaakt van de overeenkomst.

Dit besluit wordt donderdag formeel gestemd via de Tweede Kamer.

De vooruitgang die Albanië heeft geboekt bij het voltooien van de voorwaarden en de hervorming van de opvolging van de EU die in maart 2020 werden teruggedraaid, is succesvol gebleken.

De minister-president van Albanië Edi Rama was blij met het nieuws en vertelde ook dat Nederland Albanië op politieke gronden heeft geweigerd vanwege de verkiezingen die in maart 2021 plaatsvonden.

Evenzo begroette president van Albanië Ilir Meta het nieuws.

Het begin van de besprekingen vereist de unanieme besluiten van elke EU-lidstaat. De Nederlanders hebben tot nu toe de voortgangsfase van Albanië geblokkeerd, maar de regering heeft overeenstemming bereikt over EU-uitbreidingskwesties.

Het Nederlandse parlement heeft met de Europese Commissie en haar regering afgesproken dat Albanië aan de voorwaarden voor besprekingen heeft voldaan.

Volgens het eerdere rapport van deze maand was de Nederlandse regering van mening dat aan 6 voorwaarden was voldaan: implementatie van hervorming van justitie, hervorming van het kiesstelsel, oprichting van structuren tegen corruptie en georganiseerde misdaad, afname van het aantal asielzoekers, verbetering van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad , evenals de wijziging van de mediawet.

Aan de andere kant zijn de komende verwachte resultaten van Albanië onder meer: ​​voltooiing van processen tegen mensen die werden beschuldigd van verkiezingsfraude, het openen van strafzaken tegen openbare aanklagers en rechters die niet door de controle kwamen, goedkeuring van wetgeving ter bescherming van minderheden en volkstellingswetten, enz.

In 2020 kwam de Raad van EU-leiders tot een akkoord om besprekingen te openen met Noord-Macedonië en Albanië. Ondanks dat de EU-commissie in oktober 2020 een positief rapport heeft opgenomen, zijn enkele lidstaten van de EU, samen met Nederland, echter tot de conclusie gekomen dat Albanië nog niet aan de voorwaarden moet voldoen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?