Nederland verhoogt militaire bijdrage aan NAVO met dreigend Ruslandconflict

Image source - Pexels.com


In het licht van de oplopende spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland zal Nederland dit jaar zijn bijdrage aan de NAVO vergroten. Het kabinet schetste zijn plan in een brief aan de Tweede Kamer. Parlementsleden debatteren donderdag over de situatie in Oekraïne.

Nederland levert voor de periode mei tot en met december een extra fregat, extra medische capaciteit op schepen en een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst. “Deze eenheden zijn beschikbaar voor inzet voor het geval de Noord-Atlantische Raad besluit tot inzet”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Vorige maand werd al bekend dat Nederland in de maanden april en mei twee F-35 straaljagers met zo’n 90 ondersteunend personeel in Bulgarije zal stationeren. Ook zullen een amfibisch transportschip en twee landeenheden worden ingezet. Eerder was al bekend dat Zr.Ms Rotterdam, het amfibische transportschip, een NAVO-vloot gaat leiden.

“Deze bijdragen maken deel uit van een uitgebalanceerd internationaal pakket van preventieve militaire en niet-militaire maatregelen om de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne te de-escaleren en de afschrikking en verdediging van de NAVO te versterken”, aldus het kabinet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?