Nederland stuurt twee F-35-jagers naar Oost-Europa

Image source - Pexels.com


Twee Nederlandse F-35 straaljagers worden ingezet in Oost-Europa om het NAVO-luchtruim te beschermen, zo maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend. Het is de eerste keer dat Nederland het F-35 toestel officieel inzet.

Details van de missie zijn niet bekendgemaakt. De straaljagers hebben de vliegbasis Leeuwarden al verlaten, aldus het ministerie.

De inzet staat los van militaire hulp die Nederland donderdag naar Oekraïne zou sturen. Naast sluipschuttersgeweren en radarapparatuur zal Nederland meer helmen en kogelwerende vesten naar Oekraïne sturen. Eerder op de dag werd het land op drie verschillende fronten binnengevallen door Rusland in een dramatische escalatie van het acht jaar durende conflict tussen de twee landen.

Tot deze week bleef het conflict grotendeels beperkt tot de Russische invasie van het Krim-schiereiland en zijn steun aan rebellenseparatisten in twee oostelijke regio’s. De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren zei dat Nederlandse troepen alleen zouden worden gestuurd om het NAVO-grondgebied te verdedigen, en niet Oekraïne.

De donderdag aangekondigde inzet van de F-35 staat ook los van een aanstaande geplande missie. Nederland stuurt twee F-35’s, een reservevliegtuig en ongeveer 90 bemanningsleden om het luchtruim van Zuidoost-Europa te patrouilleren. Ze zullen in april en mei in Bulgarije gevestigd zijn.

“Het vliegtuig gaat dan vanuit Bulgarije zogenaamde Quick Reaction Alert-taken uitvoeren. De jagers kunnen direct worden ingezet om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen”, zei het ministerie bij de aankondiging van de missie eerder dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?