Nederland stuurt regeringsdelegatie niet naar Olympische Winterspelen in Peking

Image source - Pexels.com


Nederland stuurt volgende maand geen officiële regeringsdelegatie naar de Olympische Winterspelen in Peking, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het ANP. Het kabinet heeft besloten geen delegatie te sturen omdat er geen Nederlandse toeschouwers aanwezig zullen zijn, net als tijdens de Zomerspelen in Tokio,

Koning Willem-Alexander liet eerder al weten om dezelfde reden het evenement niet bij te wonen. Het besluit van de Nederlandse regering is vrijdag genomen tijdens de ministerraad.

Bovendien maakten de beperkingen van het coronavirus het tijdens de atletiekcompetitie moeilijk om bilaterale gesprekken met China over inhoudelijke zaken te regelen. Het zou een uitdaging zijn om de “grote zorgen van de Nederlandse regering over de mensenrechtensituatie op een zinvolle manier” met het gastland te bespreken, aldus de woordvoerder.

De meeste landen van de Europese Unie sturen geen regeringsdelegatie naar de Spelen in China. Nederland besprak de afgelopen weken de kwestie met de andere lidstaten. Bijna de helft van de Tweede Kamerleden zei geen officiële delegatie naar China te willen sturen vanwege mensenrechtenschendingen daar.

Vorige maand kondigde de Amerikaanse regering aan dat ze geen officiële vertegenwoordigers zou sturen, met als reden de Chinese behandeling van de Oeigoerse bevolking, een overwegend islamitische etnische minderheid. Daarna maakten ook andere landen, waaronder Australië, bekend geen officiële delegatie te sturen.

De Olympische Winterspelen beginnen op 4 februari in de Chinese hoofdstad en zullen 16 dagen duren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?