Nederland stopt voor het einde van het jaar met de aankoop van Russisch gas

Image source - Pexels.com


Het kabinet is van plan om voor het einde van het jaar alle aankopen van Russisch gas, olie en kolen volledig af te schaffen, zegt minister Rob Jetten. Voor volgend jaar wordt de aanvoer van gas in opslagfaciliteiten zoveel mogelijk opgevoerd. Ongeveer 15 procent van het gas dat in Nederland wordt verbruikt, is afkomstig uit Rusland.

Dat deed Jetten tijdens een gesprek met journalisten na de wekelijkse ministerraad. Hij zei dat de regering stimulansen zal bieden aan bedrijven om te helpen met het inslaan van gas, inclusief de mogelijkheid om bedrijven te compenseren die nu vast komen te zitten met de hoge inkoopprijs van gas, mocht die prijs dalen voordat de brandstof is verbruikt. Ook zonder deelname van de energiebedrijven zal het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland proberen te garanderen dat de gasopslag in Bergermeer voor minimaal 70 procent gevuld is.

Volgens de minister trekt het kabinet hiervoor zo’n 623 miljoen euro uit. Een belasting op gas kan worden gebruikt om de kosten te dekken. Hij zei dat het kabinet stilletjes aan een plan werkte om de behoefte aan Russisch gas snel te verminderen of te elimineren. Aardgas uit het land kan nog wel via Nederlandse pijpleidingen naar het buitenland stromen, stelt hij.

Energiebesparing en een groeiende focus op duurzaamheid zullen ook helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarnaast zal Nederland ook investeren in opslag van vloeibaar aardgas in de havens van Rotterdam en Eemshaven. Hierdoor zal de invoer van vloeibaar aardgas uit andere landen kunnen toenemen. Met deze factoren gecombineerd, “zullen we in staat zijn om de hele Russische gasvoorziening te vervangen”, vertelde Jetten aan verslaggevers.

De Europese Unie als geheel stopt volgens de NOS per 11 augustus met het importeren van kolen uit Rusland. Dat is het gevolg van het vijfde pakket sancties dat de EU heeft opgelegd aan Rusland na de invasie van Oekraïne. De EU is nog aan het uitzoeken hoe ze de aankoop van Russische olie kan afschaffen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?