Nederland stopt donderdag evacuaties Kabul

Image source - Pexels.com


Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. De operatie op het vliegveld in de hoofdstad Kabul wordt op aanwijzing van de Amerikanen stopgezet, zo laat het kabinet aan het parlement weten. Eerder riep het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen in Afghanistan op om niet naar de luchthaven van Kabul te komen.

“Dit is een pijnlijk moment omdat het betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven. Nederland is door de Verenigde Staten geïnformeerd dat het vandaag moet vertrekken en zal het meest waarschijnlijk later vandaag de laatste vluchten uitvoeren”, schreef het kabinet aan de Tweede Kamer.

De situatie op en rond de luchthaven van Kabul verslechtert “zeer snel”. Daarom wordt er bij mensen op aangedrongen niet meer naar het vliegveld te komen. De aanwezige Nederlandse militairen en diplomaten kunnen mensen die willen vertrekken niet meer “helpen” om toegang te krijgen tot de luchthaven. “Er wordt alles aan gedaan om de honderden mensen die zich nu binnen de poorten van de luchthavens bevinden op de geplande vluchten van vandaag te krijgen.”

De Nederlandse diplomaten en militairen vertrekken met de laatste vlucht. Een vliegtuig en een kleine groep militairen blijven in de regio gestationeerd voor het geval er nog mensen uit Kabul kunnen worden gehaald. Er staan ​​nog honderden mensen op de lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te worden geëvacueerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?