Nederland sluit zondagavond luchtruim voor Russische vliegtuigen

Image source - Pexels.com


Nederland sluit vanaf zondagavond het luchtruim voor Russische vliegtuigen, meldt minister van Infrastructuur Mark Harbers op Twitter. Hij schreef dat het land nu voorbereidingen treft om het verbod uit te voeren.

“Er is in het Nederlandse luchtruim geen ruimte voor een regime dat onnodig en bruut geweld toepast”, aldus de minister.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM maakte zaterdag al bekend dat ze voor minimaal een week niet naar bestemmingen in Rusland zou vliegen. Het zei ook dat het het Russische luchtruim zou vermijden bij het vliegen naar andere landen. De luchtvaartmaatschappij communiceert regelmatig met Nederlandse overheidsfunctionarissen en inlichtingendiensten, die regelmatig bijeenkomen om de bedreigingen te beoordelen die vliegtuigen kunnen tegenkomen wanneer ze over verschillende landen vliegen.

Door de Russische inval in Oekraïne sluiten steeds meer landen hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. België, Zweden, Finland, Roemenië, Denemarken en anderen hebben zondag soortgelijke aankondigingen gedaan.

“België heeft beslist om zijn luchtruim te sluiten voor alle Russische luchtvaartmaatschappijen”, zei premier Alexander De Croo. “Onze Europese lucht staat open voor degenen die mensen verbinden, niet voor degenen die brute agressie zoeken.”

Finland en Denemarken kondigden ook een verbod aan op Russische vliegtuigen. Roemenië verbood alle commerciële en niet-commerciële vluchten, maar kende een uitzondering toe voor noodvluchten en humanitaire hulp.

Eerder besloten al veel Europese landen tot dezelfde maatregel, waaronder Estland, Litouwen, Letland, Bulgarije, Polen en Duitsland. Als gevolg hiervan moesten vliegtuigen die vanuit Rusland naar het westen vlogen uitwijken naar de resterende routes waar vliegtuigen mochten reizen. Als tegenmaatregel heeft Rusland ook zijn luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit veel van deze landen.

Een functionaris van de Europese Unie zei zondag dat de EU waarschijnlijk binnenkort een formeel besluit zal nemen, hoewel de meeste EU-landen tegen die tijd waarschijnlijk hun luchtruim voor Rusland hebben gesloten. De functionaris zei dat een algeheel verbod deel zou kunnen uitmaken van nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zouden zondag bijeenkomen om de nieuwe sancties te bespreken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?