Nederland participeert in nieuwe LNG-terminal in Duitsland

Image source - Pexels.com


Nederland werkt samen met Duitsland aan een nieuwe terminal voor vloeibaar aardgas (LNG) bij Hamburg. Minister van Financiën Sigrid Kaag zei te hopen dat de terminal onder meer bijdraagt ​​aan het veiligstellen van de Europese gasvoorziening.

Vrijdag werd een intentieverklaring getekend over de samenwerking tussen beide landen. Kaag noemde de ontwikkeling van de terminal “een goede stap in het verminderen van de afhankelijkheid van import van gas uit Rusland”.

De terminal, in Brunsbüttel aan de monding van de Elbe, wordt na de bouw door Gasunie geëxploiteerd. Ook tankopslagbedrijf Vopak was eerder betrokken bij de terminal, maar die partij trekt zich nu terug, samen met het Duitse Oiltanking. Naast Gasunie, dat volledig in handen is van de staat, investeert de Duitse Kreditanstal für Wiederaufbau (KfW) geld in de terminal. Ook energiebedrijf RWE is bij de ontwikkeling betrokken.

De terminal wordt ontworpen om naast LNG ook geschikt te worden gemaakt voor de invoer van waterstof en afgeleide stoffen zoals ammoniak. Ook moet het voorbereid zijn op de energietransitie.

Op de toonaangevende Amsterdamse beurs schoten de gasprijzen met meer dan 30 procent omhoog na de Russische inval in Oekraïne. Europa is momenteel voor meer dan een derde van zijn aardgasvoorziening afhankelijk van Rusland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?