Nederland “open en positief” over veiligheidsgaranties voor Zweden, Finland

Image source - Pexels.com


Het kabinet zal elk verzoek van Zweden en Finland om veiligheidsgaranties ‘open en positief’ bekijken nadat ze het NAVO-lidmaatschap hebben aangevraagd, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Hij zou ‘het heel goed begrijpen als zo’n verzoek bij ons terechtkomt’. Volgens Hoekstra moet de NAVO kijken naar landen in Europa om op dat gebied samen te werken. De VS en het VK hebben al veiligheidsgaranties toegezegd.

Stockholm en Helsinki zullen waarschijnlijk om dergelijke garanties vragen omdat ze bij een aanval niet door de NAVO worden beschermd zolang hun toetredingsprocedure loopt. Er kan geen bekrachtiging van de toetreding plaatsvinden als een land in conflict is met een ander land.

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en anderen vroegen om duidelijkheid over de waarborgen. Hij wees erop dat Moskou-functionarissen al dreigende taal gebruiken in de richting van Zweden en Finland. Hoekstra vindt dat beide landen snel moeten kunnen toetreden tot de NAVO.

De minister ziet weinig belemmeringen voor de toetreding van de landen tot de NAVO. Hij denkt dat het mogelijk is om het snel te regelen. Alle 30 landen van het Atlantisch Bondgenootschap moeten ermee instemmen om hen binnen te laten.

Na tientallen jaren neutraal te zijn geweest, zette de Russische invasie van Oekraïne Zweden en Finland ertoe aan om naar de NAVO te kijken. Rusland is fel tegen hun NAVO-lidmaatschap.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?