Nederland ondertekent toezegging koolstofemissies luchtvaart tijdens COP26

Image source - Pexels.com


Nederland heeft op de klimaattop in Glasgow een verklaring ondertekend waarin staat dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart in lijn moet worden gebracht met de internationale klimaatdoelen. In totaal 22 landen spraken onmiddellijk hun steun uit voor de toezegging, waaronder het gastland het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Zweden, Turkije, Canada en Costa Rica. Milieuorganisaties zijn sceptisch.

“Samenwerking is belangrijk in de luchtvaartsector. Daarom werken we met andere landen aan een langetermijndoelstelling die aansluit bij de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In het akkoord van Parijs is afgesproken dat landen zich zouden committeren om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graad.

In de luchtvaartbelofte staat het streven om in 2050 tot nul uitstoot te komen. Om dat te bereiken zet de sector in op duurzame vliegtuigbrandstof en het compenseren van emissies. Natuur & Milieu noemt de aanpak “volkomen onmogelijk en onrealistisch”. Greenpeace spreekt van ‘greenwashing’. Het planten van bomen “maakt de schade aan het klimaat niet ongedaan”, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?