Nederland niet op schema om aan waterkwaliteitsnormen te voldoen

Image source - Pexels.com


Experts voorzien dat de waterlichamen in Nederland in 2027 niet zullen voldoen aan de normen van ‘goede ecologische toestand’, zeiden ze tegen NRC. Als niet aan de criteria wordt voldaan, kan de waterkwaliteit een basis zijn voor het blokkeren van economische activiteiten.

De bepalingen zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water van de Europese Unie, die sinds 2000 van kracht is. Nederland telt 745 grote wateren en slechts één procent daarvan voldeed in 2019 aan de waterkwaliteitsnormen.

Als dit zo doorgaat, heeft Brussel redenen om boetes op te leggen en zich te verzetten tegen economische activiteiten die een nadelig effect hebben op de waterkwaliteit. “Ik voorzie wel problemen vanaf 2027”, zegt Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht, tegen NRC.

Een andere deskundige, Frank van Gaalen van het Planbureau voor de Leefomgeving, zei dat hij de kans dat Nederland het doel in 2027 haalt “zeer klein” acht. Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorziet dat de gevolgen voor heel Nederland ‘vergaand’ kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?