Nederland neemt wet aan om meer vrouwen in topfuncties te krijgen

Image source - Pexels.com


Grote bedrijven moeten mogelijk vanaf januari meer vrouwen in hun leiderschap benoemen. De Senaat keurde een wetsvoorstel goed om een ​​quotum te handhaven voor het aantal vrouwen aan de top van het bedrijfsleven. Het werd in februari door de Tweede Kamer aangenomen zonder steun van de VVD-partij van premier Mark Rutte. Daar kwam dinsdag verandering in toen de Eerste Kamerfracties van de VVD de kant kozen van coalitiepartners CDA en D66, en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en PvdD, die de maatregel steunden.

Beursgenoteerde bedrijven zullen binnenkort een raad van commissarissen moeten hebben met vrouwen die minstens een derde van het lidmaatschap uitmaken en mannen die minstens een derde van het lidmaatschap uitmaken. Het doel voor de komende jaren is dat voor elke man die vertrekt één vrouw wordt aangesteld totdat het quotum is gehaald.

Grote naamloze en besloten vennootschappen moeten doelen stellen om de man-vrouwverhouding in het leiderschap van het bedrijf in evenwicht te brengen. Zij moeten jaarlijks updates over dit onderwerp rapporteren. Het gaat om circa vijfduizend bedrijven die niet beursgenoteerd zijn.

Het vertrekkende kabinet zei dat de wet “noodzakelijk is om het bedrijfsleven een duwtje in de rug te geven om echt aan diversiteit te werken” en “om af te komen van de oude afsprakencultuur die we nu kennen”. Het is goed dat vrouwen gelijke kansen krijgen en bovendien zorgt diversiteit aan de top voor een betere bedrijfsvoering, aldus het huidige coalitiekabinet. Het wetsvoorstel is gebaseerd op het advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Er wordt al jaren gediscussieerd over de noodzaak van een dergelijke wet.

Uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index bleek onlangs dat meer dan twee derde van de tientallen Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen al aan het vrouwenquotum van een derde voldoet. Vooral de kleinere fondsen moeten nog vrouwen aanstellen om de rest in te halen

Na vijf jaar wordt de wet geëvalueerd en beide bepalingen vervallen na acht jaar. Ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) streven ernaar om de wet op 1 januari 2022 in werking te laten treden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?