Nederland neemt 14 Russische jachten in beslag

Image source - Pexels.com


De Nederlandse douane heeft 14 jachten van Russen in beslag genomen bij Nederlandse jachtbouwers, schreef minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De luxe schepen kunnen het land niet verlaten vanwege sancties tegen Rusland, president Vladimir Poetin en oligarchen. Ook mogen de jachten niet formeel worden opgeleverd en overgedragen aan de eigenaren, meldt de NOS.

Het gaat om 12 jachten in aanbouw en twee jachten in onderhoud. De Douane deed onderzoek naar de markt van jachtbouwers en handelaren. “We merken dat de scheepswerven in Nederland ondanks de grote impact van de sancties volledig meewerken”, zegt Douane-directeur Nanette van Chelven tegen de omroep. Bij 15 scheepswerven en vijf handelaren loopt nog een onderzoek.

Hoekstra meldde dat er voor 516 miljoen euro aan Russische tegoeden is bevroren en voor 155 miljoen euro aan transacties in Nederland.

Na kritiek van de Tweede Kamer voert het kabinet de uitvoering en handhaving van sancties tegen Rusland op. Maandag is oud-minister Stef Blok aangesteld als coördinator sanctiecompliance. Hij zal toezicht houden op de bevriezing van Russische tegoeden en de inbeslagname van Russisch onroerend goed en boten in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?