Nederland neemt 14 megajachten in beslag in verband met Russische, Wit-Russische sancties

Image source - Pexels.com


De Nederlandse douane heeft bij Nederlandse scheepsbouwers 14 superjachten in beslag genomen waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van Russen, schreef minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De luxe schepen kunnen het land niet verlaten vanwege sancties tegen Rusland, Wit-Rusland, de Russische president Vladimir Poetin en oligarchen. De jachten mogen niet formeel worden afgeleverd en overgedragen aan de eigenaren, zei de minister.

Het besluit betreft 12 jachten in aanbouw, waaronder megajachten van meer dan 35 meter, en twee jachten in onderhoud. De Douane deed onderzoek naar de markt van jachtbouwers en handelaren. “We merken dat de scheepswerven in Nederland ondanks de grote impact van de sancties volledig meewerken”, zegt directeur-generaal Douane Nanette van Chelven tegen de NOS. Bij 15 scheepswerven en vijf jachtdealers loopt nog een onderzoek.

“Het huidige beeld is dat er op vijf van de scheepswerven in totaal 12 jachten in aanbouw zijn voor zogenaamde Russische UBO’s (ultieme economische eigenaren). Dit zijn geen personen die op de Europese sanctielijsten staan, maar gezien de huidige maatregelen mogen deze schepen op dit moment niet worden bevoorraad, overgedragen of geëxporteerd”, schreef Hoekstra. Een van de jachten is bijna klaar. Hun eigendomsstructuren worden ook onderzocht.

“Bovendien zijn er twee jachten voor onderhoud bij Nederlandse werven die onder strenger douanetoezicht zijn geplaatst”, schreef hij. “Er wordt onderzoek gedaan naar de connectie tussen een van deze jachten met een persoon die op de Europese sanctielijsten staat. Het tweede jacht is waarschijnlijk niet van een Russische of Wit-Russische eigenaar, maar het is verboden om diensten te verlenen aan jachten zonder vergunning.”

Hoekstra bevestigde dat er voor 516 miljoen euro aan Russische tegoeden is bevroren en voor 155 miljoen euro aan transacties in Nederland.

Na kritiek van de Tweede Kamer voert het kabinet de uitvoering en handhaving van sancties tegen Rusland op. Maandag is oud-minister Stef Blok aangesteld als coördinator sanctiecompliance. Hij zal toezicht houden op de bevriezing van Russische tegoeden en de inbeslagname van Russisch onroerend goed en boten in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?