Nederland markeert twee jaar sinds eerste coronavirusgeval

Image source - Pexels.com


Terwijl Nederland terugkijkt op het tweejarige jubileum van het eerste geregistreerde geval van coronavirus in het land, waarschuwen experts ervoor om niet aan te nemen dat de volgende varianten zo mild zullen zijn als omicron. Het virus zal blijven muteren en de samenleving moet zich blijven aanpassen, zeggen ze.

Behalve het coronavirus kunnen er ook andere virussen ontstaan, zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. “Dit gebeurt altijd”, zei hij. “Je moet ermee leren leven.”

Zondag precies twee jaar geleden werd de eerste besmetting met SARS-CoV-2 in Nederland bekend toen een man uit het Brabantse Loon op Zand werd opgenomen in een Tilburgs ziekenhuis. Later bleek dat andere mensen in het land het virus voor hem hadden opgelopen, en het verspreidde zich snel – vooral tijdens carnavalsvieringen in het zuiden van het land. Meer dan zes miljoen positieve Covid-tests volgden.

In de loop van de pandemie brachten variant na variant nieuwe uitdagingen met zich mee, waarbij de meer besmettelijke soorten altijd wonnen. In eerste instantie werden varianten vernoemd naar de landen waar ze voor het eerst werden gevonden. Later schakelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over op Griekse letters. Vooral de deltavariant werd al snel berucht: hij was besmettelijker dan alle eerdere soorten en maakte veel mensen erg ziek.

Mensen waren opgelucht toen duidelijk werd dat de omicron-variant, die op delta volgde, veel milder was. Experts zeggen echter dat er geen garantie is dat de volgende variant ook even gemakkelijk te hanteren zal zijn.

Of een andere variant het leven van mensen net zo ellendig zal maken als Delta deed, is “als een fortuin vertellen met koffiedik”, zei Niesters. Viroloog Ab Osterhaus durft ook niet precies te voorspellen hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen, zei hij.

“Als virussen sneller circuleren, is de kans groter dat ze zich in de bovenste luchtwegen bevinden dan in de longen”, legt hij uit. Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regel, omdat sommige virussen zowel in de longen als in de bovenste luchtwegen worden aangetroffen.

Het coronavirus zou zich uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot een winterkoud virus, zei Osterhaus. Deze soorten virussen kunnen ook in ernst variëren. Maar er zijn ook minder gunstige scenario’s denkbaar, zei hij. Niesters benadrukt het belang van het wereldwijd vaccineren van zoveel mogelijk mensen tegen het coronavirus. Hij beveelt ook aan om ouderen en kwetsbaren nog steeds veilig te houden.

Nieuwe varianten zullen blijven komen en gaan. De opkomst van een volgend subtype is geen reden “om meteen dramatisch te gaan doen”, vindt Niesters. Hij wijst erop dat griep, het griepvirus, ook voortdurend verandert en soms agressief is, soms mild. “Een jaar heb je duizend doden , de volgende acht- of negenduizend’, zei hij.

De pandemie heeft ons intussen een stuk wijzer gemaakt, zei de Groningse virusexpert: “Omdat de hele wereld nu onderzoek doet naar dit coronavirus, leren we ook veel over andere coronavirussen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?