Nederland mag schip met Russische olie niet weigeren

Image source - Pexels.com


Nederland kan niet voorkomen dat een schip met een lading Russische gasolie aanmeert in de Rotterdamse haven, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen van de PvdA en Kamerlid Pieter Omtzigt. Het schip Sunny Liger komt vrijdag rond 18.00 uur aan in Rotterdam, meldt de NOS.

Volgens de minister vaart het schip onder de vlag van de Marshalleilanden, niet onder de Russische vlag. Het is daarom niet onderworpen aan Europese sancties tegen Rusland. Dit betekent dat Nederland geen wettelijke basis heeft om het te weigeren.

Het schip werd de toegang tot Zweden ontzegd, maar volgens Hoekstra was dit te wijten aan verzet van havenarbeiders, niet aan juridische weigering door de Zweedse autoriteiten. De havenarbeiders in het land weigeren schepen met ‘banden met Rusland’ te lossen. De Sunny Liger werd vervolgens omgeleid naar Rotterdam.

Het kabinet onderzoekt wie de lading Russische gasolie heeft gekocht, zodat het met het bedrijf kan praten. Nederland wil dat bedrijven de import van Russische fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperken.

Vakbond FNV riep de havenarbeiders van Rotterdam op om het schip ook niet te lossen. “Het zou getuigen van een VOC-mentaliteit als Nederland het schip zou laten aanmeren”, zegt Niek Stam van de vakbond tegen nieuwsdraad ANP. “Het schip is geen gebruikelijke klant van de Rotterdamse haven en daarom roep ik de havenarbeiders op om er vanaf te blijven.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?