Nederland liet 30 tolken achter, 200 anderen in Afghanistan

Image source - Pexels.com


In het door de Taliban gecontroleerde land zitten nog zo’n 30 Afghaanse tolken die bij de Nederlandse krijgsmacht werkten en die uit Afghanistan geëvacueerd moesten worden, zei minister Ank Bijleveld van Defensie vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Ongeveer 200 andere mensen die donderdag in bussen zaten op weg naar een Nederlandse evacuatievlucht vanaf de luchthaven van Kabul, kregen op het laatste moment te horen dat ze vanwege de verslechterende veiligheidssituatie op het laatste moment moesten omkeren en zijn ook nog steeds in Afghanistan, vertellen bronnen aan de NOS. Korte tijd later werd het vliegveld aangevallen.

Op 15 augustus stonden er nog 67 tolken op de Nederlandse evacuatielijst, zei Bijleveld vrijdag. Ongeveer de helft van hen werd geëvacueerd met hun familie. Met enkele achterblijvers heeft het ministerie contact, maar daar wil Bijleveld uit veiligheidsoverwegingen niets meer over kwijt.

“De hele internationale gemeenschap was verrast door de snelheid waarmee dit gebeurde”, zei Bijleveld op de vraag of Nederland eerder had moeten beginnen met het evacueren van mensen. “Als het om de tolken gaat, zijn we op tijd begonnen”, zegt ze. “Daar zijn we al een aantal jaren mee bezig. Maar de mensen zelf waren er ook door verrast. Sommige mensen waren er op familiebezoek, iedereen was verrast.”

De ongeveer 200 andere mensen die de evacuatievlucht niet haalden, kregen te horen dat ze op een lijst stonden om te worden geëvacueerd. Maar in de bus op weg naar het vliegveld belden Nederlandse diplomaten en vertelden hen niet meer naar het vliegveld te komen, meldt de NOS op basis van informatie uit bronnen. Kort daarvoor wisten 118 mensen van drie andere bussen de luchthaven binnen te komen.

Nederland heeft donderdag de evacuaties uit Afghanistan stopgezet. Vrijdagochtend landde op Schiphol de voorlaatste evacuatievlucht met 100 passagiers aan boord, waaronder 98 met een Nederlands paspoort. Vrijdagmiddag werd de laatste evacuatievlucht met 87 Nederlanders aan boord verwacht. Een ander vliegtuig met diplomaten en soldaten zal later op vrijdag of in het weekend landen.

Het Nederlandse leger heeft de afgelopen week ruim 2.500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, waaronder ruim 1.600 mensen met Nederland als bestemming. “Het is verschrikkelijk om na 20 jaar op deze manier Afghanistan te moeten verlaten”, zei Kaag na het vertrek van de laatste vlucht donderdag. “Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en de militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?