Nederland laat laatste Covid-regels vallen te midden van stijgende ziekenhuisopname

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft besloten om de verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer af te schaffen, maar raadt mensen toch aan deze te gebruiken in bus, tram of trein. Werknemers wordt niet langer geadviseerd om thuis te werken. En het testen op toegang wordt helemaal afgeschaft, ook bij grote indoor evenementen, maakte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdagmiddag bekend op een persconferentie na overleg met de betrokken ministers, melden NOS en NU.nl.

Kuipers kondigde de versoepeling van de regels aan precies twee jaar nadat Nederland de eerste coronamaatregelen had aangekondigd. De aankondiging komt ook op een moment dat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 toeneemt. Maar volgens Kuipers liggen de ziekenhuiscijfers nog steeds binnen de verwachte niveaus en is het aantal besmettingen stabiel. Ziekenhuisopnames nemen toe omdat de meeste mensen die nu positief testen op Covid-19 ouder zijn dan 50, zei hij.

De wijzigingen gaan op 23 maart in. Daarmee zijn de meeste Nederlandse coronaregels achter de rug. Vanaf aanstaande dinsdag geldt veelal het advies – was regelmatig je handen, laat je testen als je klachten hebt en draag een mondkapje in het openbaar vervoer. Mensen die positief testen op Covid-19 moeten nog steeds thuisblijven en zichzelf isoleren. Mondkapjes blijven verplicht in vliegtuigen omdat dit onderdeel is van een internationale overeenkomst.

De overheid schrapt het thuiswerkadvies met onmiddellijke ingang. Tot vandaag kregen mensen het advies om minimaal de helft van de week thuis te werken. Nu kunnen werknemers en werkgevers hybride werken onderling uitzoeken.

Testen op toegang, oftewel het 1G-toegangsbeleid, gold alleen voor mensen die grote indoor-evenementen bijwoonden. Alle aanwezigen moesten negatief testen op Covid-19 als ze er toegang toe wilden hebben. Dat zal niet meer nodig zijn.

De veranderingen gaan iets verder dan het advies van het Outbreak Management Team. Het OMT stelt dat mondkapjes in het openbaar vervoer nog steeds een meerwaarde hebben als het aantal besmettingen hoog is. Het OMT is van mening dat mondkapjes nuttig zijn om kwetsbare mensen te beschermen en hen de kans te geven veilig gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het team van experts adviseerde ook om het thuiswerkadvies in stand te houden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?