Nederland krijgt meer lockdown-achtige maatregelen zonder 2G-coronaviruspassen: minister van Volksgezondheid

Image source - Pexels.com


Het vooruitzicht om mensen die nog niet zijn ingeënt tegen Covid-19 en die nog niet hersteld zijn van het betreden van locaties als horeca te verbieden, is een moeilijke en verstrekkende maatregel, erkende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Maar zonder deze vrijheidsbeperking zijn er deze winter vaker “lockdown-achtige maatregelen nodig” tegen het coronavirus, waarschuwde hij.

Het demissionaire kabinet wil eind deze week een wetsvoorstel indienen voor het voorgestelde 2G-beleid. Het betekent dat alleen degenen die zijn ingeënt of hersteld, nog naar plaatsen kunnen gaan waar de toegangspas voor het coronavirus vereist is. Dit is nu ook mogelijk bij een negatief testresultaat voor het coronavirus, het zogenaamde 3G-systeem.

In de Tweede Kamer is steun voor het aangescherpte beleid niet gegarandeerd om de instemming van parlementariërs te krijgen. Sommige partijen die worden beschouwd als onderdeel van het ‘sensible center’ zijn ook uitgesproken over de vraag of het proportioneel is om niet-gevaccineerde mensen aan deze mate van uitsluiting te onderwerpen.

De Jonge noemde het ‘een levensgroot dilemma’ en zegt te begrijpen dat er partijen zijn die dat onderscheid liever niet maken. “Maar dat is geen vrije keuze”, waarschuwde hij. “Het is dit, of vaker sluitingen. Ik kan me ook voorstellen dat gevaccineerde mensen en ondernemers zullen zeggen: “Nu wordt mijn vrijheid beperkt op een manier die helemaal niet nodig is.”

De Jonge benadrukte dat 2G alleen verplicht wordt op plekken waar de kans op besmetting groot is. Door alleen mensen toe te laten die beschermd zijn door een vaccin of een eerdere infectie, wil het kabinet voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Elders krijgen ondernemers de keuze of mensen na een test ook welkom zijn.

Ernst Kuipers, hoofd van LNAZ, het landelijke netwerk voor acute zorg, wil maandag geen commentaar geven op het 2G-systeem. “Infecties moeten naar beneden. Dat je bij grotere evenementen kunt checken in hoeverre ze beschermd zijn, vind ik heel verstandig. Of dat nu met 2G of 3G moet.”

Kuipers is nu geen lid van het Outbreak Management Team. Wel gaf hij commentaar op de nieuwe coronavirusbeperkingen die het kabinet vrijdag heeft ingevoerd. “Ik ben blij dat een kabinet ervoor heeft gekozen om te zeggen, hoeveel weerstand er ook is en hoe moeilijk het ook is: “We voelen ons genoodzaakt om door te gaan met de volgende set. Er moet iets gebeuren; de cijfers moeten omlaag.”

Bij ruim 19.000 mensen is tussen zondag en maandagochtend de besmetting met het coronavirus vastgesteld, een nieuw record.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?