Nederland herdenkt Pim Fortuyn op 20e verjaardag van zijn moord

Image source - Pexels.com


Vrijdag wordt op meerdere plekken in het land de moord op Pim Fortuyn 20 jaar geleden herdacht. Onder meer Stichting Beeld van Pim en politieke partij Leefbaar Rotterdam organiseren een herdenkingsmars en Rotterdam herdenkt de oud-politicus met een symposium in het stadhuis. Twee decennia na zijn moord is tweederde van de Nederlanders positief over Fortuyn en zijn ideeën, constateert EenVandaag in een peiling.

De mars begint bij Fortuyns voormalige woning in Rotterdam en gaat naar de Westerveldbegraafplaats in Driehuis, waar de vermoorde politicus enkele maanden werd begraven. Fortuyn werd later herbegraven in het Italiaanse Provesano, waar hij een tweede huis had.

Oud-politicus Hilbrand Nawijn van de partij Lijst Pim Fortuyn en anderen houden een toespraak op het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn op 6 mei 2002 door Volkert van der G. werd doodgeschoten. Terug in Rotterdam spreekt burgemeester Ahmed Aboutaleb in de gemeentehuis en de Pim Fortuynprijs gaat naar de opiniemaker, politicus of bestuurder die Fortuyns ideeën het beste uitdraagt.

De herdenkingsdag wordt afgesloten met een stille tocht naar het standbeeld van Fortuyn op de Pim Fortuynplaats, waar de deelnemers twee minuten stilte in acht nemen.

Twintig jaar na zijn moord is tweederde van de Nederlanders positief over Fortuyn en zijn ideeën. Een nog grotere groep (72 procent) is het ermee eens dat Fortuyn belangrijk was voor ons land, concludeerde EenVandaag in een onderzoek onder bijna 30.000 leden van haar opiniepanel.

Hoewel Fortuyns sympathisanten tegenwoordig vooral rechts in het politieke spectrum zitten, zijn ook kiezers van D66 (43 procent), SP (50 procent) en PvdD (44 procent) positief over de politicus. Een respondent zei dat Fortuyn “problemen uit het taboe haalde”, en een ander zei dat de “politieke commotie” die hij veroorzaakte “zeer nodig was”. 45 procent van de respondenten zei dat Fortuyn de tweedeling in de samenleving voedde.

EenVandaag presenteerde Fortuyns visie aan de opiniecommissie. Slechts 4 procent bestempelde zijn ideeën als ‘extreemrechts’, 71 procent plaatste de overleden politicus in het midden of rechts van het politieke spectrum. Fortuyns visie op het Nederlandse immigratiebeleid kan nu rekenen op een meerderheid. 73 procent van de respondenten is het eens met het standpunt van Fortuyn dat vluchtelingen beter opgevangen kunnen worden in de eigen regio. Ongeveer 60 procent is het eens met Fortuyns idee dat de normen en waarden van de islam niet passen in de Nederlandse samenleving.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?