Nederland gaat plastic voor eenmalig gebruik op de werkvloer terugdringen

Image source - Pexels.com


Nederland is van plan om het plastic voor eenmalig gebruik in de kantoorruimte aanzienlijk te verminderen. Vanaf 2023 zijn wegwerpkoffiebekers verboden. En vanaf 2024 moeten kantines extra rekenen voor plastic verpakkingen op kant-en-klaar voedsel, zegt staatssecretaris Steven van Weyenberg van Milieu in een Kamerbrief, meldt Trouw.

Vanaf 1 januari 2023 moeten koffiebekers op kantoor wasbaar zijn, of minimaal 75 procent van de wegwerpbekers moet worden ingezameld voor recycling. Net als bij borden en kopjes in de horeca, kunnen koffiebekers op kantoor worden gewassen en hergebruikt of worden vervangen door herbruikbare alternatieven, zegt de staatssecretaris tegen de Tweede Kamer.

En vanaf 2024 geldt er een toeslag voor wegwerpverpakkingen op kant-en-klaarmaaltijden. Deze meerprijs is niet nodig als de verpakking herbruikbaar is of de maaltijd verpakt is in een door de klant meegebrachte container. Het exacte bedrag van de toeslag moet nog worden bepaald.

Van Weyenberg verwacht dat deze maatregelen het wegwerpplastic met 40 procent zullen verminderen.

De staatssecretaris maakt onderscheid tussen verpakkingen voor consumptie ter plaatse, zoals koffiebekers voor de automaat op kantoor, en verpakkingen voor afhaalmaaltijden en bezorgmaaltijden of koffie voor onderweg. Eenmalig gebruik is verboden bij consumptie ter plaatse, tenzij het kantoor, de snackbar of de winkel zorgt voor gescheiden inzameling voor hoogwaardige recycling. Minimaal 75 procent moet worden ingezameld voor recycling en dat zal met 5 procent per jaar toenemen tot 90 procent in 2026. Voor consumptie onderweg moet de verkoper een herbruikbaar alternatief bieden – bekers en opbergdozen die de koper brengt of een retoursysteem voor recycling. Hier moet in 2024 75 procent worden ingezameld, oplopend tot 90 procent in 2027.

Deze maatregelen maken onderdeel uit van de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn single-use plastics. Andere maatregelen die deel uitmaken van deze richtlijn zijn onder meer een in juli ingevoerd verbod op plastic bestek, borden en roerstaafjes, statiegeld op kleine plastic flesjes en statiegeld op blikjes die ingaat op de laatste dag van 2022.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?