Nederland evacueert Afghaanse tolken niet zonder paspoort: rapport

Image source - Pexels.com


Veel van de 2.000 Afghaanse tolken en hulpverleners die Nederland wil evacueren, zullen niet naar het land kunnen komen omdat ze geen paspoort hebben. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde hen e-mails waarin stond dat evacuatie zonder paspoort onmogelijk is, meldt de NOS na het zien van de e-mails.

Diezelfde tolken kregen de afgelopen maanden te horen dat er aan de paspoortkwestie wordt gewerkt en dat Nederland zich inzet om hen uit Afghanistan te halen, aldus de omroep. De paspoortvereiste geldt voor alle Afghanen die geëvacueerd willen worden, ook baby’s. Veel Afghanen hebben geen paspoort omdat het de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk was om er een te krijgen – een situatie die verslechterde nadat de Taliban het overnam, meldt de NOS.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de situatie aan de omroep en zei dat het probleem ligt bij de Taliban die niemand zonder paspoort laten vertrekken. Het ministerie zei dat Pakistan en Qatar, landen waar evacués eerst naartoe vliegen voordat ze een vliegtuig naar Europa nemen, ook geen mensen zullen binnenlaten zonder paspoort. Het ministerie is in diplomatieke gesprekken met Pakistan en Qatar om hier verandering in te brengen. “We blijven ons inzetten voor het ondersteunen van alle mensen die volgens de Nederlandse criteria in aanmerking komen om naar Nederland te komen.”

De tolken waarmee de NOS contact heeft, hebben dat bericht niet gekregen. In een e-mail aan een van hen stond: “Het spijt ons u te moeten meedelen dat we u op geen enkele manier kunnen helpen zonder paspoort. Blijf veilig.” Ook Nederlandse hulporganisaties kregen te horen dat mensen zonder paspoort geen kans maken op evacuatie. “Voor Nederland, Pakistan en Qatar is een geldig paspoort vereist voor alle leeftijden. Geen uitzondering voor jonge kinderen/baby’s”, schrijft het ministerie. De meerderheid van de tolken die de NOS heeft gesproken, heeft minimaal één gezinslid zonder paspoort.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?