Nederland en Frankrijk gaan meer samenwerken in EU, defensie

Image source - Pexels.com


Nederland en Frankrijk zullen de onderlinge band verder aanhalen. Ze willen meer samenwerken in de Europese Unie en defensie. Dat zijn beide landen overeengekomen na een ontmoeting tussen regeringsdelegaties woensdag in de Franse hoofdstad.

Het Nederlandse kabinet richt zich steeds meer op Frankrijk. Dit eerste overleg tussen de twee regeringen bezegelde die richting die vorm kreeg nadat de Britten de Europese Unie hadden verlaten. Tot nu toe heeft dergelijk regeringsoverleg alleen plaatsgevonden met buurlanden België en Duitsland.

Na de bijeenkomst brachten de regeringen een gezamenlijke verklaring uit waarin ze onder meer zeggen dat beide landen willen werken aan een EU die op eigen benen kan staan. Zij willen zich verder inspannen om Europa duurzamer te maken en het Europese asiel- en migratiebeleid te versterken.

Op militair gebied kwamen ze overeen meer samenwerking bij de marine te zoeken. Ook in ‘regio’s van strategisch belang’ zoals Oekraïne, de Sahellanden en het Midden-Oosten willen Nederland en Frankrijk hun samenwerking intensiveren. Dat moet ook in het Caribisch gebied gebeuren, ook in de strijd tegen (drugs)criminaliteit.

“Het is noodzakelijk dat beide landen meer bilateraal samenwerken op het gebied van defensie en meer in Europees verband optreden. De Russische inval in Oekraïne onderstreept de noodzaak om de Europese defensiesamenwerking met grotere urgentie aan te pakken”, aldus de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren.

De Nederlandse kabinetsdelegatie, onder leiding van premier Mark Rutte, bestond uit de ministers Ollongren, Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Ze spraken met de Franse president Emmanuel Macron en vijf leden van zijn kabinet. Rutte en Macron ontmoetten elkaar ook apart. Ook persoonlijk kunnen de twee liberale regeringsleiders goed met elkaar overweg. Rutte zei te hopen met Macron te blijven werken na de Franse presidentsverkiezingen in april.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?