Nederland biedt militaire bescherming aan Finland, Zweden voorafgaand aan NAVO-besluit

Image source - Pexels.com


Zweden en Finland kunnen in afwachting van hun NAVO-lidmaatschap rekenen op de bescherming van Nederland en andere Europese landen, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ze legt uit dat de EU-landen hebben beloofd elkaar te hulp te schieten als een van hen wordt aangevallen. Nederland kan bijvoorbeeld marinehulp bieden.

De traditioneel neutrale landen Zweden en Finland zeiden dat ze zich niet langer veilig voelen gezien de nabijheid van Rusland, en dat ze lid willen worden van de NAVO. Rusland is hier fel tegen en dreigt met represailles. De twee Noord-Europese landen vragen wat hun westerse bondgenoten kunnen doen om hun veiligheid te garanderen voordat ze de NAVO-bescherming mogen inroepen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere Noord-Europese landen hebben al veiligheidsgaranties afgegeven.

Aangezien Zweden en Finland lid zijn van de Europese Unie, “is de Europese veiligheidsgarantie sowieso van toepassing”, zei Ollongren voor aanvang van het overleg met haar EU-collega’s in Brussel. Daarnaast “we werken al veel met ze samen” en behoren Zweden en Finland ook tot een groep Noord-Europese landen waarvan de legers vaak samenwerken en oefenen.

Nederland kan volgens Ollongren “zeker een bijdrage leveren” aan de veiligheid van de Zweden en Finnen terwijl ze nog in de wachtkamer van de NAVO zitten. Ze benadrukte dat de marine al actief is in de Baltische Zee in NAVO-verband. “Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. We moeten alleen samen kijken wat het beste is en waar we meer kunnen doen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?