Nederland bezorgd over standpunt Polen tegen Europees recht

Image source - Pexels.com


Het interim-kabinet deelt de zorgen van de Europese Commissie over Polen, waar de hoogste rechters oordeelden dat nationaal recht voorrang heeft op Europees recht. Dat zegt een woordvoerder van minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken).

Het ministerie heeft nog niets inhoudelijks te melden over de kwestie. “We bestuderen de uitspraak”, aldus de woordvoerder.

De Europese Commissie liet eerder in een schriftelijke verklaring weten “ernstig bezorgd” te zijn over de uitspraak. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie stelt dat het EU-recht voorrang heeft op het nationale recht.

Laurens Dassen, fractieleider van de pro-Europese partij Volt, zei dat Polen breekt met de oprichting van de EU. “Het land plaatst zich buiten de rechtsorde. Als je je niet aan een verdrag wilt houden, moet je het niet ondertekenen.” Wat Dassen betreft, moet de consequentie zijn dat Polen de toegang tot EU-geld en zijn stemrecht verliest.

PVV-leider Geert Wilders daarentegen vindt dat de Polen gelijk hebben. Hij is van mening dat het nationale recht altijd voorrang moet hebben op het EU-recht, dat ook in Nederland zou moeten gelden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?