Navalny veroordeeld tot negen jaar in een ‘zwaar regime’.


Na onlangs te zijn uitgesteld, begon het proces tegen Alexei Navalny dinsdag. De Russische tegenstander werd beschuldigd van “minachting van de rechtbank” en “fraude”.

De belangrijkste tegenstander, Alexei Navalny, werd dinsdag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf in een “zwaar regime”, nadat hij was berecht wegens “fraude” en “minachting van de rechtbank”. “Het vonnis van 22 maart van de rechtbank van Lefortovo blijft ongewijzigd”, verklaarde een rechter van de rechtbank van Moskou, eraan toevoegend dat het “onmiddellijk in werking trad”.

Op 22 maart werd de charismatische anti-corruptieactivist, die al een straf uitzat in een kolonie van het zogenaamde “reguliere regime”, veroordeeld tot negen jaar in een “zwaar” regime, dat strengere opsluitingsvoorwaarden kent. Hij werd beschuldigd van het verduisteren van miljoenen roebel aan onder meer donaties aan zijn anticorruptieorganisaties.

Onder deze straf is er één uitgesproken in maart 2021 wegens ‘fraude’ in een zaak van het Franse bedrijf Yves Rocher die dateert uit 2014. De advocaten van de opposant lieten al snel weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

“Uw rechtbank, uw systeem walgt van mij.”

Alexei Navalny arriveerde via videoconferentie vanuit Pokrov, een Russische kolonie 100 kilometer ten zuiden van Moskou, waar hij zijn eerste straf uitzat. Hij luisterde peinzend en nors naar het oordeel terwijl hij opgesloten zat in een kooi. De tegenstander, die voor het einde van de procedure werd geroepen om het woord te voeren, nam geen blad voor de mond, ondanks verschillende bevelen van de rechtbank.

Lees ook:  Bedreigingen tegen gemeenteraadsleden verdrievoudigd sinds 2015

Hij merkte op: “Ik walg van uw rechtbank, uw systeem”, en dat het proces “geen zin had”. Hij verklaarde: “Natuurlijk wil ik niet in de cel zijn.” “Ik zie mijn kinderen liever opgroeien.” “Ik dring er echter bij mensen op aan niet bang te zijn; angst is een misdaad tegen onze toekomst”, voegde hij eraan toe.

Repressie is wijdverbreid.

Alexei Navalny werd in januari 2021 aangehouden, kort na zijn terugkeer uit Berlijn, waar hij enkele maanden had doorgebracht met herstellen van een vergiftiging, waarvan hij de Russische president Vladimir Poetin de schuld geeft. De laatste ontkent de beschuldigingen botweg en er is geen onderzoek ingesteld.

Deze arrestatie betekende het begin van een wijdverbreid hardhandig optreden in Rusland tegen alle anti-Kremlin-bewegingen en onafhankelijke media. Sinds het besluit van Vladimir Poetin om op 24 februari een militaire operatie tegen Oekraïne te starten, is dit nog verder gestegen.

Plaats een reactie