Nachtclubbranche ziet weinig problemen op eerste ‘1G-avond’

Image source - Pexels.com


Het eerste avondje uit met het nieuwe 1G-testbeleid leek geen grote problemen op te leveren aan de deur van nachtclubs en andere bedrijven. Organisatoren op een carnavalsfeest in de Music Dome in Kerkrade en op een techno-avond in De Marktkantine in Amsterdam zeiden dat bijna alle bezoekers hun testcertificaat in orde hadden.

Vrijdag openden veel grote locaties in de horeca voor het eerst sinds het begin van de pandemie hun deuren voor een ouderwetse club- of feestavond, zonder coronabeperkingen. Voor gelegenheden waar meer dan 500 mensen samenkomen, is een negatieve Covid-test vereist. De Music Dome en De Marktkantine kregen vooraf veel vragen over de nieuwe toetsregels.

Op het feest in Kerkrade waren zo’n 2.400 carnavalsvierders aanwezig, zegt organisator Ramon Luckers vrijdagavond tegen het ANP. Bijna iedereen had zijn QR-code op orde, zei hij. Een handvol feestgangers werd bij de deur weggestuurd vanwege een probleem met hun testcertificaat.

Volgens Luckers waren dat vooral mensen die positief hadden getest, maar wel een herstelverklaring bij zich hadden. “Dat is erg verwarrend,” zei Luckers. “Omdat ze een herstelcertificaat hebben en dus daadwerkelijk genezen zijn, maar je kunt een paar weken nadat je hersteld bent toch nog positief testen. Het antwoord was dat we ons helaas nog steeds aan het testbeleid moeten houden.”

In De Marktkantine waren alle circa 2.000 tickets voor het technofeest uitverkocht. Anderhalf uur nadat de deuren opengingen had de Amsterdamse club zo’n 15 mensen geweigerd die hun keuringsbewijzen niet op orde hadden.

“Ik moet zeggen dat alles goed voor me is gegaan”, zegt een medewerker. “Misschien hadden de meesten van hen op het laatste moment een kaartje gekocht en niet aan de testregels gedacht. En mogelijk zat er ook een toerist tussen.”

Nachtbelang, een organisatie die de Nederlandse nachtclubs vertegenwoordigt, liet eerder weten dat het testbeleid voor grote clubs naar verwachting niet goed zou werken. De organisatie redeneerde dat mensen zich niet voor een avondje uit willen laten testen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?