Museumplein in Amsterdam uitgeroepen tot veiligheidsrisico vanwege angst voor Covid-rellen; Stop-and-frisk gepland

Image source - Pexels.com


Het Museumplein in Amsterdam wordt aanstaande zondag van 11.00 tot 23.00 uur aangewezen als veiligheidsrisico. Iedereen in de buurt van het plein kan willekeurig door de politie worden aangehouden en gefouilleerd, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.

De beslissing werd genomen door stadsbestuurders samen met het lokale arrondissement van politie en OM. De autoriteiten maken zich zorgen over de waarschuwingen die zij hebben gekregen waaruit blijkt dat “mensen met wapens naar het Museumplein willen komen en bereid zijn gewelddadigheden te plegen”. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en bereidt zich voor op verschillende scenario’s, aldus de gemeente.

Voor zondag stond een protest op de agenda tegen de beperkingen van het coronavirus en de lockdown. Het werd georganiseerd door Samen voor Nederland, maar de autoriteiten verbood het protest omdat de organisatie zich niet zou houden aan een aantal voorwaarden die de stad naar voren had gebracht. Deze omvatten maximaal 3.500 mensen, die iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt in overeenstemming met de richtlijnen van het coronavirus, en het annuleren van een voorgestelde mars door de stad als onderdeel van de demonstratie.

Hun weigering betekende dat de organisatie niet geïnteresseerd was in het handhaven van de orde, zei de stad donderdag. De stad zei ook dat de politie inlichtingen ontving die suggereren dat mensen die geweld wilden plegen van plan waren om zich te mengen met legitieme demonstranten, vergelijkbaar met hoe er vorige maand een rel uitbrak in Rotterdam. De politie in Rotterdam schoot verschillende relschoppers neer en veel agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

Daarnaast had de ME een werkonderbreking aangekondigd tijdens de demonstratie in Amsterdam. Dit was bedoeld om aandacht te vragen voor capaciteitsproblemen van de politie en de hoge werkdruk waarmee politieagenten worden geconfronteerd.

Op sociale media klonken hernieuwde oproepen aan tegenstanders van het coronavirusbeleid om zondag ondanks het verbod toch naar Amsterdam te gaan. De vakbond die de afdelingen van de oproerpolitie vertegenwoordigt, heeft besloten hun staking af te bouwen om zich voor te bereiden op eventuele eventualiteiten, zei de vakbond donderdag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?