Moskou plant de volgende Balkanoorlog

Image source - Pexels.com


– Advertentie –

De gok van Kosovo zou deel kunnen uitmaken van een breder offensief door Belgrado met Russische begeleiding om de regionale positie van Belgrado uit te breiden. Volgens de Servische minister van Binnenlandse Zaken Aleksandar Vulin hebben alle Serviërs het recht om verenigd te worden in één staat. Net als de Russen worden de Serviërs afgeschilderd als de lankmoedige slachtoffers die vijandige mogendheden proberen uit te schakelen. Belgrado claimt het recht om Serviërs te beschermen in Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Kroatië.

De regering-Biden heeft haar buitenlands beleid gericht op het tegengaan van een opkomend China. In Washington is een tweeledige consensus ontstaan ​​dat China de gevaarlijkste mondiale tegenstander van Amerika is. En om de confrontatie met Peking aan te gaan, heeft het Witte Huis meer “stabiele en voorspelbare” betrekkingen met Rusland gezocht. In werkelijkheid zijn het bevorderen van onvoorspelbaarheid en instabiliteit de twee belangrijkste strategieën van Moskou om het Westen te ondermijnen, en er is geen reden om ze op te geven.

Aangezien het Witte Huis bezig is met China’s groeiende militaire macht en zijn bedreigingen tegen Amerikaanse bondgenoten in het Verre Oosten, kan het Kremlin andere regio’s ondermijnen. Door te profiteren van de afleiding van het Witte Huis kan het nieuwe conflicten helpen ontbranden, en de Westelijke Balkan blijft een primair doelwit van kansen. Het recente geschil aan de grens tussen Kosovo en Servië over de erkenning van kentekenplaten lijkt op een testrit voor serieuzere confrontaties. Russische functionarissen moedigen de regering van president Aleksandar Vučić aan om Servië om te vormen tot de dominante macht in de Westelijke Balkan en zo de invloed van Rusland op Washington en Brussel te vergroten.

Belgrado organiseerde in september een blokkade langs de grens met Kosovo, zette zijn troepen op scherp en dreigde met militair ingrijpen. De Russische ambassadeur Aleksander Botsan-Kharchenko vergezelde de Servische minister van Defensie Nebojša Stefanović om de Servische legereenheden te inspecteren. Terwijl Pristina een politiedetachement stuurde om kentekenvereisten te implementeren, zette Belgrado militaire voertuigen in langs de grens en vloog MiG-29-straaljagers over het gebied om te proberen zijn buurman te intimideren.

In een ander vertoon van kracht en een demonstratie van de militaire toezeggingen van het Kremlin aan Belgrado, voerden Russische en Servische luchtverdedigingstroepen medio oktober gezamenlijke oefeningen uit waarbij MiG-29 jachtvliegtuigen betrokken waren. Moskou heeft ook een batterij van Pantsir-S korteafstands-luchtafweersystemen naar Servië en verklaarde bereid te zijn andere luchtverdedigingssystemen aan Belgrado te verkopen. Aangezien de buurlanden van Servië geen noemenswaardige luchtmacht hebben, waren de manoeuvres duidelijk bedoeld als een signaal aan de NAVO dat Rusland zijn belangrijkste Balkan-bondgenoot zal verdedigen in het geval van een regionale oorlog.

– Advertentie –

Ook het propagandaterrein wordt voorbereid op conflicten. Belgrado en Moskou beschuldigen de Kosova-regering ervan de rechten en het voortbestaan ​​van de Servische minderheid te bedreigen. Een soortgelijk verhaal kan tegen de Bosnische regering worden gebruikt om oorlog te rechtvaardigen. Het Kremlin heeft dergelijke beweringen over de Russische bevolking consequent gebruikt in zijn agressieve revisionistische ondernemingen in Oekraïne, Georgië en de Baltische staten. Rusland instrueert nu zijn “jongere broer” Servië over de methodologie van regionale dominantie en territoriale verdeling.

In één scenario kunnen Servische inlichtingendiensten interetnische confrontaties in Kosova uitlokken en profiteren van het daaruit voortvloeiende geweld als voorwendsel voor militair ingrijpen. Dit zou de kleine NAVO-troepenmacht in Kosovo in een moeilijke positie brengen bij de confrontatie met het Servische leger. Door elke Servische inval te steunen en te dreigen met directe militaire hulp als de NAVO ingrijpt, zou Moskou de vastberadenheid van Biden testen om een ​​oorlog tussen de NAVO en Rusland te riskeren. Poetin zou kunnen berekenen dat Washington de voorkeur geeft aan onderhandelingen, zelfs als dit betekent dat de noordelijke gemeenten van Kosovo aan Belgrado worden overgegeven, vooral omdat Kosovo geen NAVO-lid is en niet kan vertrouwen op zijn collectieve defensieverplichtingen.

De gok van Kosovo zou deel kunnen uitmaken van een breder offensief door Belgrado met Russische begeleiding om de regionale positie van Belgrado uit te breiden. Volgens de Servische minister van Binnenlandse Zaken Aleksandar Vulin hebben alle Serviërs het recht om verenigd te worden in één staat. Net als de Russen worden de Serviërs afgeschilderd als de lankmoedige slachtoffers die vijandige mogendheden proberen uit te schakelen. Belgrado claimt het recht om Serviërs te beschermen in Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Kroatië. Naast het destabiliseren van Kosovo, ligt de huidige focus van Belgrado op het verdiepen van de Bosnische divisies en het in staat stellen van de Servische entiteit om met afscheiding te dreigen. Het werkt ook samen met Servische nationalisten in de coalitieregering van Montenegro om de onafhankelijkheid en het prowesterse beleid van Montenegro terug te draaien.

Terwijl Vučić glorie zoekt als een vereniger van ‘Servische landen’, manipuleert Poetin hem om de geopolitieke doelen van Rusland te dienen. Vučić is Moskou permanent dank verschuldigd voor het blokkeren van de toetreding van Kosovo tot de Verenigde Naties en de economische afhankelijkheid van Servië van Rusland wordt groter, met name op het gebied van energie waar het onlangs is toegetreden tot de nieuwe Russische aardgasverbinding via Bulgarije en Turkije.

Servië wordt ook klaargestoomd als een Russische militaire buitenpost en een centrum van regionale subversie. Het is de afgelopen jaren bewapend met een assortiment aan wapens, waaronder gevechtsvliegtuigen, tanks, helikopters en luchtafweersystemen. Het Russisch-Servische “humanitaire centrum” dicht bij de grens met Kosovo dient als een faciliteit voor het verzamelen van inlichtingen en speciale operaties voor Moskou. Servië ontwikkelt ook nauwe banden met de door Rusland gecontroleerde Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO), die bedoeld is als een multinationale tegenhanger van de NAVO.

Door een veelvoud aan tentakels die worden gecontroleerd door het Kremlin, wordt Servië de gijzelaar van Rusland op de Balkan. Moskou is onvermurwbaar dat elke Servische stap in de richting van toetreding tot de NAVO niet zal worden getolereerd en kan leiden tot de vervanging van Vučić en zijn regering. De steun van het Kremlin voor diverse nationalistische groepen in Servië, zijn uitgebreide invloed in de Servische informatieruimte, zijn intieme banden met de Servisch-Orthodoxe Kerk en zijn spionagepenetratie van belangrijke instellingen in Servië zijn allemaal bedoeld om Vučić in het gareel te houden en te voorkomen dat hij zich nog hechter ontwikkelt. integratieve banden met westerse instellingen.

Servië biedt Poetin een waardevolle kans om gewapende conflicten aan te wakkeren in een nog steeds onstabiele Balkanregio. Dit zou helpen om de invloed van Rusland te vergroten, de westerse aandacht af te leiden van de conflicten die Moskou in zijn eigen buurt veroorzaakt, en het intensievere optreden tegen afwijkende meningen binnen de Russische Federatie verhullen. Op een gegeven moment kan Vučić worden verleid of uitgelokt tot een militaire confrontatie met een van Servië’s buren en zal dan een beroep doen op Moskou voor hulp. Met de EU stuurloos en de VS gericht op China en andere internationale crises, kan het Kremlin berekenen dat het verminderde risico van westerse militaire interventie de moeite waard is.

Janusz Bugajski is Senior Fellow bij de Jamestown Foundation in Washington DC. Zijn recente boek, Euraziatische verdeeldheid: de kwetsbare flanken van Rusland, is co-auteur met Margarita Assenova. zijn uhet volgende boek heeft de titel Mislukte staat: planning voor de breuk van Rusland

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?