Moskou intimideert Russen in Nederland

Image source - Pexels.com


Russen in Nederland krijgen dreigtelefoontjes met de vraag waar hun loyaliteit ligt. Verschillende universiteiten in het land hebben meldingen gekregen van studenten en zeker één wetenschapper krijgt dergelijke telefoontjes, zegt koepelorganisatie Universiteiten Nederland tegen het Financieele Dagblad. Dat heeft het ministerie van Onderwijs bevestigd.

Volgens het FD zeggen de bellers deel uit te maken van de Russische regering en te willen weten of de in Nederland wonende Russen de Russische inval in Oekraïne steunen. Een Russische vrouw vertelde het FD dat ze een telefoontje kreeg nadat ze een Oekraïense vlag op Facebook had geplaatst. “Hij vroeg of ik voor Oekraïne ben. Hij was vriendelijk, maar ik vond dat ongemakkelijk en een beetje intimiderend in de context van de oorlog.”

Universiteit Nederland kon de krant niet vertellen hoeveel meldingen universiteiten hebben ontvangen. De universiteiten weigerden zelf commentaar te geven op het FD, omdat het niet in het belang van de betrokkenen is om dat te doen.

Inlichtingendienst AIVD is op de hoogte van de praktijken, zegt een woordvoerder tegen de krant. “Russen in Nederland hebben toegang tot gratis media en contact met familie of kennissen in Rusland. De Russische regering vindt de kritische blik die zij uitdragen onwenselijk.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?