Moscow Times verhuist naar Nederland terwijl Rusland de mediabeperkingen verscherpt

Image source - Pexels.com


De hoofdredacteuren van de Russische online krant The Moscow Times werken voorlopig vanuit Nederland, zegt oprichter en uitgever Derk Sauer tegen de Volkskrant. ‘Dat hopen we tenminste’, zei hij. “Omdat we nog steeds in Moskou zijn en het steeds moeilijker wordt om het land uit te komen.”

De redactie ontvlucht het land vanwege een draconische mediawet die president Vladimir Poetin vrijdag plotseling heeft ingevoerd. De wet werd binnen een week door het Russische parlement, de Doema en de senaat, de Federatieraad, aangenomen. Daarin staat dat iedereen die “nepnieuws” verspreidt, 15 jaar gevangenisstraf kan krijgen. In de wet staat uitdrukkelijk dat dit ook geldt voor buitenlanders. Eerder verbood het Kremlin journalisten om de woorden “oorlog” en “invasie” te gebruiken wanneer ze over Oekraïne schrijven.

De wet leidde tot een uittocht van buitenlandse correspondenten uit Rusland, waaronder de Nederlandse correspondenten Iris de Graaf (NOS), Jarro Kamphorst (Trouw) en Eva Hartog (De Groene Amsterdammer). En daar blijft het niet bij, verwacht Sauer. “Mijn zoon Pyotr werkt voor The Guardian uit Moskou en heeft veel contact met collega-correspondenten. Ze vliegen er allemaal in. Maar ook Russische journalisten willen weg”, zegt hij tegen de Volkskrant.

The Moscow Times heeft 20 journalisten in dienst. De niet-Russische redacteuren konden het land relatief gemakkelijk verlaten en werken nu al vanuit het buitenland. Vier of vijf coördinerende redacteuren, waaronder hijzelf, hopen komende week naar Nederland te komen. Ze hebben hun visum al, zei Sauer. De weinige redacteuren die voor Rusland willen blijven schrijven, zullen dat voortaan anoniem doen, zei hij.

“Ik liep vanmorgen door ons huis, waar we al deze prachtige herinneringen hebben – onze drie kinderen zijn hier opgegroeid – en voor het eerst kwam de vraag op: zal ik hier ooit terugkomen?” zei Sauer tegen de krant. Hij voegde eraan toe dat naar Nederland komen een moeilijke keuze was voor een aantal van zijn redacteuren. “Alleen de journalisten kregen bezoek, hun families niet. En onze hoofdredacteur heeft drie jonge kinderen. Hij weet niet hoe lang hij naar Nederland zal gaan. Een maand? Drie maanden? Kan hij ooit komen rug?”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?