Morgen Prinsjesdag: wat we tot nu toe weten

Image source - Pexels.com


Dinsdag is Prinsjesdag, of Prinsjesdag, in Nederland – elk jaar op de derde dinsdag van september. Omstreeks 15.15 uur presenteert het demissionair kabinet de rijksbegroting voor volgend jaar. Veel van de begrotingsplannen lekten de afgelopen weken naar de pers, hoewel sommige niet in veel detail.

Ruim de helft van de overheidsuitgaven staat vast, zoals geld voor bijstand en zorg, aldus RTL Nieuws. Voor de andere helft kan het kabinet zelf kiezen waar het aan uitgeeft. Omdat het kabinet Rutte III demissionair is, beperkten hun beslissingen zich dit jaar tot niet-controversiële interventies.

Er wordt ruim 6 miljard euro extra geïnvesteerd in het terugdringen van de CO2-uitstoot, vertellen bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat om subsidies om woningen te verduurzamen en elektrisch rijden te stimuleren. Een deel van het geld is bestemd voor bedrijven: 700 miljoen euro gaat naar waterstofprojecten en 600 miljoen euro naar het stimuleren van elektrisch vervoer.

Het kabinet duwt 1 miljard euro om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren, vertellen bronnen aan de NOS. Het geld gaat naar het Stimuleringsfonds Woningbouw, bedoeld om gemeenten te helpen betaalbare woningen te realiseren die financieel niet rendabel zijn. Het geld zal waarschijnlijk over meerdere jaren worden gespreid.

Er gaat 300 miljoen euro extra in subsidies voor de tech-industrie om nieuwe technieken en diensten in de chip- en cloudsector te stimuleren, meldt De Telegraaf. Dit moet ertoe bijdragen dat de Nederlandse techsector tot de wereldtop behoort.

Na de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries besloot het kabinet om 400 miljoen euro extra te steken in de bestrijding van de georganiseerde misdaad, aldus RTL. Het geld is bedoeld voor het werven en opleiden van meer wijkagenten en het voorkomen van ondermijnende criminaliteit.

Defensie krijgt volgend jaar 100 miljoen euro extra. Van het bedrag zou 60 miljoen bestemd zijn voor munitie en 30 miljoen voor veteranen, melden ingewijden aan het ANP.

En er gaat 200 miljoen euro in de koopkrachtverhoging van Nederlandse huishoudens, aldus RTL Nieuws. Al betekent dat geen grote stijging. Centraal Planbureau CPB stelt in de Macro Economische Verkenning dat de koopkracht gemiddeld slechts 0,1 procent zal stijgen, waarbij sommige huishoudens meer winnen en sommige zelfs koopkracht verliezen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?