Moord tolk toont urgentie van evacuaties Afghanistan aan, zegt FM

Image source - Pexels.com


De melding van de moord op een tolk in Kabul bevestigt de noodzaak om de groep van 2.100 Afghanen die Nederland wil opvangen “zo snel mogelijk” te evacueren, aldus de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen. Hij heeft de dood van de tolk nog niet bevestigd.

De NOS en de Volkskrant hebben op basis van informatie van familieleden aangifte gedaan van de moord op de tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond. De man zou gisteravond door de Taliban zijn doodgeschoten. Hij werkte voor de Europese politiemissie (EUPOL).

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs bevestigde dat “de genoemde man op de lijst stond om te worden geëvacueerd”. Terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestiging zoekt via formele contacten in Afghanistan, probeerde de vakbond de persoon te identificeren via het informele netwerk. “We hebben bevestiging van meerdere bronnen in zijn familie dat hij dood is.”

Kamerleden zijn geschokt door het nieuws. Partijen hebben lang aangedrongen op de evacuatie van tolken. Het kabinet had volgens de Tweede Kamer veel eerder tolken in veiligheid moeten brengen. “Verschrikkelijk. Deze man diende zij aan zij met de Nederlandse politie”, zegt Kati Piri (PvdA). Ze vindt het ‘extra pijnlijk omdat tolken al lang veilig hadden moeten zijn’.

Nederland heeft 30 tolken die bij EUPOL hebben gediend naar Nederland gehaald. Tien anderen die om hulp vroegen, zouden nog steeds in Afghanistan zijn. Volgens minister Henk Kamp (Defensie) bleven er 330 tolken achter die de Nederlandse militaire missie hielpen. Ze zullen worden geëvacueerd zodra de gelegenheid zich voordoet.

Volgens de Volkskrant werkte de vermoorde tolk tussen 2013 en 2016 bij de politiemissie, toen daar veel Nederlanders werkten. Daarna werkte hij voor de Amerikanen. De man keerde onlangs terug naar zijn ouderlijk huis en werd daar doodgeschoten, vertelde de broer van het slachtoffer aan de krant.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?