Ministers waarschuwden vooraf om militairen te sturen om Afghanistan te helpen evacueren

Image source - Pexels.com


Ank Bijleveld, de minister van Defensie, en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag waren vooraf gewaarschuwd dat Afghaanse tolken die Nederland hielpen zo snel mogelijk moesten evacueren. De regering stelde het sturen van militairen zo lang mogelijk uit, blijkt uit een reconstructie van de situatie door de Volkskrant.

Het kabinet stuurde in april militaire versterkingen naar Afghanistan om de veilige terugkeer van Nederlandse militairen uit Mazar-i-Sharif te verzekeren nadat de Verenigde Staten hadden aangekondigd hun troepen uit het land terug te trekken. Afghanen die Nederland hielpen kregen niet dezelfde steun in augustus toen de Taliban aan de macht kwam. “Het ministerie van Defensie had tolken uit Mazar kunnen meenemen”, zeiden diplomaten.

Bijleveld zei dat ze alleen in het meest extreme scenario militaire vliegtuigen zouden sturen om Afghanen op te halen uit Kabul. “Desnoods kunnen we mensen oppikken vanaf één locatie, de luchthaven van Kabul, maar dat mag alleen in de meest extreme situatie gebeuren en niet bij een militaire operatie in vijandelijk gebied. Dat kan echt niet”, zegt Bijleveld tegen de Tweede Kamer in vroeg in juni.

Vanuit het ministerie van Defensie waren er suggesties om in juli een militair team naar Afghanistan te sturen, meldt de krant. “Nee, dat gaan we niet doen, anders wordt het een militaire operatie”, aldus Bijleveld.

De Nederlandse ambassadeur Cees Roels zei begin augustus dat zijn superieuren op het ministerie van Buitenlandse Zaken “een gevoel van urgentie en verantwoordelijkheid totaal ontbraken”. Hij waarschuwde meerdere malen dat de ambassade mogelijk binnenkort moet sluiten.

“Er waren geruchten over een totale ontkoppeling tussen de situatie in Kabul en in Den Haag”, aldus een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens de Volkskrant.

Bijleveld werd minister van Defensie bij de start van het derde kabinet van Mark Rutte in 2017. Kaag wisselde van baan om in mei 2021 minister van Buitenlandse Zaken te worden.

De Taliban namen op 12 augustus 2021 de controle over Kabul over. Diezelfde dag besloten Kaag en Bijleveld een charter te sturen om tolken en ander lokaal Afghaans personeel te evacueren. Op 18 augustus kwamen de eerste Nederlandse militairen aan in Kabul om te helpen bij de evacuaties.

Er lopen nog zo’n 2.000 mensen het risico doelwit te worden van de Taliban omdat ze Nederland hebben geholpen, aldus de Volkskrant. Ruim 21.500 mensen vroegen asiel aan in Nederland na het aantreden van de Taliban.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?