Ministers van Volksgezondheid en Justitie winnen Big Brother Award voor privacyschendingen


De waarnemend ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben dit jaar de twijfelachtige eer om de Big Brother Award te winnen. Elk jaar reikt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom deze onderscheidingen uit aan ‘de grootste privacyschenders van Nederland’.

De Jonge ontving de Publieksprijs met een ruime meerderheid van de stemmen voor de invoering van de toegangspas voor het coronavirus. Volgens Bits of Freedom is die maatregel “onvoldoende gemotiveerd”. De burgerrechtenorganisatie juicht het toe dat het kabinet de invoering van het 2G-beleid, waarbij een negatieve test niet langer voldoende is om een ​​QR-code voor je toegangspas te krijgen, heeft uitgesteld.

Grapperhaus ontving van de vakjury een oeuvreprijs “voor een hele reeks misstappen” van zijn ministerie. “Het komt niet vaak voor dat we een Lifetime Achievement Award uitreiken, maar dit ministerie heeft ons zo woedend gemaakt dat wij en onze jury van experts geen andere optie zagen”, aldus Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin. Zo heeft interim-minister Grapperhaus in het geheim de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) omgevormd tot een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming geheel verdwenen zonder een spoor.”

Lees ook:  Kabinet stimuleert gebruik kolenstroom om gasbehoefte te verminderen

Grapperhaus nam zijn prijs persoonlijk in ontvangst. Minister De Jonge had het te druk om persoonlijk aanwezig te zijn.

Plaats een reactie