Ministers komen samen om nieuwe Covid-beperkingen te bespreken na “verontrustende” OMT-vergadering

Image source - Pexels.com


De ministers die betrokken zijn bij het Nederlandse coronavirusbeleid komen donderdag bijeen in het Catshuis om verdere maatregelen te bespreken. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft woensdagavond een “verontrustende” bijeenkomst gehad, zei lid en kinderarts Kiaroly Illy na de bijeenkomst in talkshow Jinek.

Illy wil niet ingaan op mogelijke nieuwe maatregelen, maar stelt wel dat strikte maatregelen onvermijdelijk zijn om de huidige piek in besmettingen onder controle te krijgen. “Zolang mensen weigeren zich te laten vaccineren of hun huis blijven verlaten als ze symptomen hebben, moeten we.”

Ernst Kuipers, OMT-lid en voorzitter van het landelijke netwerk voor acute zorg LNAZ, vertelde Op1 dat het aantal besmettingen met het coronavirus snel moet worden teruggebracht. “We hebben echt een ommekeer in de trend van besmettingen nodig. We hebben de kans gehad op mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand. Dat werkt niet meer”, zei hij.

LNAZ vroeg de minister van Volksgezondheid om de ziekenhuissituatie op te schalen naar 2D, wat betekent dat ziekenhuizen landelijk de geplande intensive care afbouwen. Het gaat om behandelingen zoals chemotherapie en niertransplantaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden, anders kunnen de gezondheid van de patiënt verder worden aangetast. Volksgezondheidsinstituut RIVM meldde woensdag 23.789 nieuwe gevallen van coronavirus – een nieuw dagrecord.

Kuipers zei dat het kabinet “nu moet handelen” omdat het effect van de maatregelen pas na twee weken zichtbaar zal zijn in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Donderdag bespreken de ministers alle mogelijke maatregelen in het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president in Den Haag. Ook het sluiten van scholen komt op tafel, ondanks eerdere OMT-adviezen waarin werd benadrukt dat het kabinet dit zo lang mogelijk moet vermijden vanwege de schadelijke effecten die gesloten scholen hebben op kinderen.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vrijdag, een week eerder dan gepland, een persconferentie. Dat de persconferentie naar voren is geschoven, lijkt erop te wijzen dat ze strengere maatregelen zullen aankondigen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?