Ministers geconfronteerd met motie van afkeuring over evacuaties Afghanistan

Image source - Pexels.com


Ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie kregen felle kritiek van oppositiepartijen in de Tweede Kamer in een debat over de evacuatie van mensen uit Afghanistan nadat het land in handen was gevallen van de Taliban. Tijdens het debat, dat donderdagochtend tot in de vroege uurtjes duurde, tekenden alle oppositiepartijen moties van afkeuring tegen de twee ministers. Over de moties wordt donderdagmiddag gestemd, meldt NU.nl.

“Geen rookgordijnen meer maar verantwoording. En wat hebben we gekregen? Blokkades, verwijzingen naar latere evaluaties, met de vinger wijzen naar anderen”, zei PvdA-Kamerlid Kati Piri over het optreden van Kaag tijdens de evacuaties en de reactie op Kamervragen daarover. Ze noemde de antwoorden van Kaag ‘volkomen onbevredigend’ bij het indienen van de motie van afkeuring.

Volgens de oppositiepartijen heeft Kaag “ondanks herhaalde waarschuwingen van het personeel zelf” “te lichtzinnig en te laat gehandeld” bij het helpen van de lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul. Als gevolg hiervan zitten ze vast in Afghanistan en worden ze geconfronteerd met “ernstig gevaar”.

Bijleveld werd beschuldigd van het niet uitvoeren van moties van de Tweede Kamer. “Dat is een doodzonde, met desastreuze gevolgen voor de tolken en andere medewerkers die voor Nederland werkten”, aldus Piri. 22 tolken die voor de Nederlandse krijgsmacht werkten en hun gezinnen bleven achter in Afghanistan, ondanks het feit dat de Kamer erop aandrong dat het kabinet “alle Afghaanse tolken in veiligheid brengt voor het einde van de Nederlandse militaire aanwezigheid”. Dat is duidelijk niet gebeurd.

Volgens de oppositiepartijen hield Bijleveld bij haar evacuatieplannen geen rekening met de tolken en hun families, waardoor ze ook een motie van afkeuring kreeg.

De oppositiepartijen hebben geen parlementaire meerderheid, dus het is afwachten of deze moties worden aangenomen. Maar zelfs als ze dat niet doen, zullen de moties nog steeds aanzienlijke politieke schade aanrichten aan de betrokken ministers, aangezien ze werden gesteund door de hele oppositie.

Zowel Kaag als premier Mark Rutte spraken hun spijt uit over het verloop van de evacuaties. Rutte zei dat hij het “diep betreurde” dat het niet mogelijk was om iedereen die voor de Nederlandse missie werkte uit Afghanistan te krijgen. “Ik vind dat echt verschrikkelijk”, zei hij.

Kaag gaf toe dat er fouten waren gemaakt, omdat het kabinet uitging van vijf “verkeerde aannames”. Afghanistan viel veel sneller voor de Taliban dan verwacht, de hoofdstad van Kabul waar de Nederlandse ambassade is gevestigd duurde niet zo lang als verwacht, de Afghaanse strijdkrachten waren zwakker dan verwacht, de risico’s op het vliegveld van Kabul werden onderschat en Nederland was te afhankelijk van de Verenigde Staten. ‘Een bittere constatering,’ zei ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?