Ministerie van Volksgezondheid ontmoedigde ziekenhuizen om IC’s uit te breiden tijdens de pandemie

Image source - Pexels.com


Midden in de coronacrisis heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziekenhuizen ontmoedigd om extra bedden op hun intensive care (IC) te plaatsen, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Terwijl Nederland in december 2020 in totale lockdown zat, hadden het ministerie en ziekenhuizen ruzie over de vergoeding van extra IC-bedden. Sommige ziekenhuizen kregen zelfs te horen dat ze bedden moesten “slopen” – minder bedden moesten neerleggen dan was afgesproken, aldus de krant.

Toen de pandemie uitbrak, bleken te weinig IC-bedden het grootste probleem voor de coronazorg. Daarom stemden de overheid en de gezondheidsdiensten het coronavirusbeleid af op het aantal beschikbare IC-bedden en begonnen met het plannen van uitbreiding. In juni 2020 heeft de sector een plan gemaakt voor extra bedden. Het ministerie stelt 500 miljoen euro beschikbaar via een subsidieregeling om het aantal bedden stapsgewijs uit te breiden van 1.000 naar 1.700.

Dit mondde uit in de “opschalingslijst” in oktober 2020. Volgens NRC is deze lijst een eigen leven gaan leiden, waarbij ambtenaren zo gefixeerd waren op de afgesproken aantallen dat ziekenhuizen die meer konden of moesten uitbreiden, werden geweerd. dit doen. In Amsterdam moesten twee ziekenhuizen hun IC-bedden verhogen vanwege een toestroom van patiënten, maar kregen ze geen financiering omdat “alleen ziekenhuizen uit de opschalingslijst” in aanmerking kwamen. NRC rapporteert op basis van een interne notitie van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de krant heeft minstens een vijfde van de ziekenhuizen het op dit punt tegen het ministerie gestoten. Zes ziekenhuizen daagden het ministerie uiteindelijk voor de rechter. Door de ruzie over de subsidie ​​en de voorwaarden die eraan verbonden zijn, is de uitbreiding van de IC vertraagd, zegt tenminste één ziekenhuis tegen het ministerie. Uit de interne aantekeningen van de afdeling blijkt dat zij wist dat de geldgeschillen de expansie in gevaar konden brengen. Begin november 2020 schreven ambtenaren dat “mogelijk pas in 2021 een definitief antwoord komt, waardoor er tot die tijd mogelijk geen opschaling conform de subsidieregeling mogelijk is.”

Op een gegeven moment “werden maximale inspanningen gedaan om een ​​toename van het aantal bedden te voorkomen”, schreven ambtenaren aan de minister. In december 2020 adviseerde het ministerie van Volksgezondheid ten minste vier ziekenhuizen om bedden te “slopen”. Dit gebeurde twee dagen nadat premier Mark Rutte een landelijke lockdown aankondigde, waarbij alle scholen, niet-essentiële winkels, contactberoepen en restaurants werden gesloten. Hij zei dat het nodig was om de gezondheidszorg toegankelijk te houden. ‘Zodat er een bed voor je is als je het nodig hebt,’ zei hij. Een maand later legde de regering de eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog op om de druk op de IC’s te verlichten.

NRC zei dat het het ministerie van Volksgezondheid had gevraagd om ‘twintig dagen geleden’ te reageren. Een woordvoerder zei dat de afdeling destijds niet in staat was de vragen te beantwoorden “of ze al te traceren zijn”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?