Minister verontschuldigt zich voor anti-LHBTQ-opmerkingen, aangezien 3 anderen zeggen dat ze niet zullen terugkeren

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Arie Slob (Onderwijs) zei vorig jaar een fout te hebben gemaakt in het debat over anti-LHBTQ+-uitingen, waarin scholen leerlingen en hun ouders vroegen afstand te nemen van homoseksualiteit. Volgens Slob wekte hij de indruk dat hij die uitspraken steunde, wat op “geen enkele manier” het geval was. Over een mogelijke positie in het nieuwe kabinet wilde hij niet speculeren, nadat de ministers Stef Blok, Henk Kamp en Ben Knapen hadden gezegd niet terug te keren.

De scholen die de anti-LHBTQ+-uitingen gebruiken, doen dat op basis van het fundamentele recht op vrijheid van onderwijs. Slob, aangesloten bij de ChristenUnie, zei dat hij alleen wilde uitleggen hoe de grondwet werkt, maar dat hij daarbij “te instrumenteel” was. Volgens hem ontstond de indruk dat hij deze uitspraken zou goedkeuren. “En daar heb ik zelf de aanleiding toe gegeven”, gaf hij toe. Volgens hem is er ‘op geen enkele manier’ dat hij dergelijke uitspraken ondersteunt.

Tijdens een debat over het onderwerp donderdag ging de minister kort in op het grondrecht op vrijheid van onderwijs, dat sommige partijen willen “moderniseren”. Slob zei dat dit grondrecht hem “zeer dierbaar” is en dat het zelfs is opgenomen in het verkiezingsprogramma van zijn partij, de ChristenUnie. “Maar met vrijheid komt verantwoordelijkheid.” Volgens de minister ondermijnt een school de onderwijsvrijheid als ze die verantwoordelijkheid niet neemt. ‘Je bent het niet eens waard om die vrijheid te hebben,’ zei Slob.

De ministers Stef Blok (Economische Zaken – VVD), Henk Kamp (Defensie – VVD) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken – CDA) zeiden vrijdag niet terug te willen keren als kabinetslid als het nieuwe kabinet eenmaal is gevormd. Donderdag werd bekend dat de VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige interim-kabinet.

“Het was echt maar voor even, want de nood was dringend”, zei Knapen (70) voor aanvang van de ministerraad. Hij volgde vorige maand Sigrid Kaag op. Ze nam ontslag nadat het parlement haar had berispt over het chaotische evacuatiebeleid in Afghanistan. Knapen was eerder staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Ook minister van Defensie Henk Kamp (69) is niet bereikbaar. Hij volgde in september CDA-minister Ank Bijleveld op nadat de VVD hem had gevraagd. Bijleveld kreeg ook een motie van afkeuring van de Tweede Kamer over Afghanistan. Kamp is sinds 2002 minister in verschillende ministeries en kabinetten.

“Ik wil niet terug naar een nieuw kabinet. Ik ben negen jaar minister en het is een bijzondere eer, maar het is ook fijn als het tijd is voor iets anders”, aldus Blok (56). Hij wilde eigenlijk in 2017 stoppen na het tweede kabinet-Rutte, maar werd in het voorjaar van 2018 gevraagd terug te keren als minister van Buitenlandse Zaken. Hij moest Halbe Zijlstra opvolgen omdat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken – VVD), minister Sander Dekker (Rechtsbescherming – VVD) en ministers Carola Schouten (Landbouw – ChristenUnie), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs – D66) en Arie Slob (Onderwijs-ChristenUnie) wilden niet om te anticiperen op een post in een nieuw kabinet. Veel ministers benadrukten echter dat er echt een “nieuw kabinet, met nieuwe mensen” komt. Van een doorstart is geen sprake, menen ze.

“Ik zeg nooit nee, maar realiseer me wel dat ik over twee maanden 75 word”, zegt Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie van de VVD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?