Minister van Volksgezondheid zegt dat nieuwe coronavirusmaatregelen altijd pijnlijk zullen zijn

Image source - Pexels.com


Het is onvermijdelijk dat de coronavirusmaatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigt nieuwe beperkingen inhouden, en dat die pijnlijk zullen zijn. “Anders werken ze niet”, zegt conciërge minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij sprak in Den Haag voorafgaand aan een bijeenkomst met enkele andere ministers van het kabinet waarin zij definitieve besluiten zullen nemen over het nieuwe beleid.

Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk “omdat we zien dat de ziekenhuiscijfers stijgen”, zei de minister van Volksgezondheid. Volgens het kabinet is ingrijpen nodig om de zorg “voor iedereen” toegankelijk te houden. De Jonge zei maatregelen te willen nemen op een “eerlijke en evenwichtige manier”.

Bronnen dicht bij het kabinet zeiden maandag dat het kabinet vanaf vrijdag het gebruik van mondkapjes in openbare binnenruimtes en bij nauw contactberoepen wil hervatten. Ze zijn ook van plan om de toegangspasjes voor het coronavirus op meer plaatsen te gebruiken, zoals in de sportschool, en op veel locaties met meer voetverkeer, zoals musea. Het advies over thuiswerken wordt waarschijnlijk ook aangescherpt, met de aanbeveling dat mensen zo mogelijk de helft van hun werk op afstand thuis moeten doen.

Ook bereidt het kabinet zich voor om in het hoger onderwijs corona-toegangspassen in te voeren, mocht dit op een later moment nodig blijken. Het is de bedoeling dat de plannen hiervoor zo spoedig mogelijk worden voorbereid voor indiening bij de Tweede Kamer. De Tweede Kamerleden moeten eerst akkoord gaan met de verlenging van het coronapassysteem voor beroepsinstellingen, hogescholen en universiteiten.

Het kabinet zal de invoering van deze eis niet direct bekendmaken, zei Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dinsdag tijdens een interview. “We hebben altijd gezegd dat wat er ook gebeurt, het onderwijs zoveel mogelijk open moet blijven. En dat is de inzet vandaag.”

Op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen dagen de verschillende trajecten voorbereid en besproken. De nieuwe maatregelen worden dinsdagavond om 19.00 uur bekend gemaakt op een persconferentie

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?