Minister van Volksgezondheid: Covid-toegangspassen kunnen op grotere schaal worden gebruikt

Image source - Pexels.com


Het kabinet overweegt een breder gebruik van de toegangspasjes voor het coronavirus in meerdere scenario’s, zoals in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in kunst en cultuur. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat het kabinet op 14 september een besluit neemt over deze mogelijkheid.

Dat besluit zou dan op 25 september van kracht worden, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Het kabinet kondigde eerder aan dat een dergelijke verplichting wordt ingevoerd, maar dat deze alleen geldt voor bijeenkomsten van meer dan 75 bezoekers. Die grens mag worden losgelaten, stelt De Jonge.

Bovendien dacht hij dat het mogelijk was dat werkgevers ook konden eisen dat werknemers bewijs overleggen van ofwel gevaccineerd zijn tegen Covid-19, een recent herstel van de coronavirusinfectie of een recente negatieve test voor het SARS-CoV-2-coronavirus.

“Ook op de werkvloer vind ik dat de discussie over vaccinatie veel nadrukkelijker en indringender zou moeten zijn”, aldus De Jonge. Ook vindt hij het logisch dat werkgevers willen weten of hun werknemers zijn ingeënt. “De vraag mag gesteld worden.” Werknemers hebben wel het recht om een ​​antwoord niet te weigeren, benadrukte hij.

De Jonge zegt ook te begrijpen dat het in sommige werksituaties, zoals de zorg, mogelijk moet zijn om zo nodig andere stappen te zetten. Hij is in gesprek met de sector over wat er op dat gebied al mogelijk is onder de huidige wetgeving.

Een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet zijn gevaccineerd en die na een infectie geen immuniteit hebben opgebouwd tegen het SARS-CoV-2-coronavirus, zal in het najaar voor een gecompliceerd dilemma zorgen, zei hij. Dat kan leiden tot duizenden nieuwe ziekenhuisopnames.

Opnametickets voor het coronavirus zullen belangrijker worden om verhoogde druk op de gezondheidszorg te voorkomen, maar zonder nieuwe, al te beperkende maatregelen op te leggen aan de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?