Minister van Sociale Zaken zal naar verwachting aftreden; Zal niet toetreden tot het volgende kabinet

Image source - Pexels.com


D66-politicus Wouter Koolmees zal tijdelijk zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neerleggen als de Tweede Kamer hem benoemt om de volgende fase van het kabinetsformatieoverleg te helpen leiden. Koolmees en VVD’er Johan Remkes zullen naar verwachting de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie leiden. Naamloos bronnen bevestigden eerder op dinsdag aan RTL Nieuws dat de twee zullen worden voorgedragen voor de functie tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamerleden moeten de voordracht goedkeuren, maar in dat huis hebben de vier partijen een meerderheid. Vorige week besloten de vier partijen van de vorige regeringscoalitie dat ze inhoudelijk gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

Koolmees zal terugtreden als minister als zijn positie bij de kabinetsformatie wordt bevestigd. Hij keert niet terug in het volgende kabinet, zei D66-leider Sigrid Kaag tijdens het Kamerdebat over de kwestie.

Ze zei dat ze de “beste kandidaat” had gekozen als een… formateur. “Hij kan autonoom en vrij opereren.” Ze heeft ook voor Koolmees gekozen omdat er een “rush” is met de vorming van een kabinet. “Het optimistische scenario is dat we daar met een afgeslankt regeerakkoord snel moeten kunnen komen”, aldus Kaag.

Ze zei dat de vier partijen al een fundament hebben waarmee ze een nieuw kabinet kunnen bouwen, inclusief een gezamenlijk document dat VVD en D66 deze zomer schreven en de resultaten van het werk van eerdere formatiepadvinders Herman Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer. Johan Remkes volgde de laatste op.

De D66-leider noemde onderwijs, klimaat, aanpak van ongelijkheid, Europees beleid en stikstofuitstoot als belangrijke onderwerpen voor de vorming. “We willen een progressief beleid.” Ze waarschuwde dat het niet eenvoudig zal zijn om een ​​nieuw kabinet te vormen met VVD, CDA en ChristenUnie. Ze zei echter dat burgers beter gediend zijn bij een partij die verantwoordelijkheid neemt dan bij een partij die met een jaar nieuwe verkiezingen uitschrijft.

De kabinetsformatie zat na de verkiezingen van maart maanden in een impasse, omdat de twee grootste partijen geen overeenstemming konden bereiken. D66 wilde niet verder met de ChristenUnie, maar keek naar GroenLinks en PvdA. De linkse partijen wilden alleen lid worden van een coalitie als beide partijen samen betrokken waren. Maar de VVD en het CDA wilden zich niet aansluiten bij een coalitie met meer dan één linkse partij. Uiteindelijk knipperde D66 in de impasse en opende de deur naar de samenwerking met de ChristenUnie.

Samen met zijn VVD-collega Tamara van Ark werd Koolmees in het voorjaar voor korte tijd aangesteld als kabinetsformatieverkenner. Zij volgden VVD-lid Annemarie Jorritsma en D66-lid Kajsa Ollongren op, de eerste verkenners die hun functie neerlegden nadat aantekeningen van hun gesprekken op foto waren vastgelegd. gemaakt door een ANP-fotograaf.

Van Ark en Koolmees namen ontslag na de politieke onrust die ontstond naar aanleiding van de foto. VVD-leider Mark Rutte kwam in ernstige problemen omdat hij mogelijk had gesproken over het proberen te regelen van een nieuwe functie voor Kamerlid Pieter Omtzigt. Het voormalig CDA-lid sprak zich op een aantal punten kritisch uit over het kabinet. Rutte had eerder ontkend een dergelijk gesprek te hebben gevoerd.

De Tweede Kamer wilde Van Ark en Koolmees wegdoen vanwege de schijn dat ze te dicht bij het kabinet stonden. Er was behoefte aan een gezaghebbende, onafhankelijke informant met een grotere afstand tot het politieke plaatje in die tijd. Dat was Herman Tjeenk Willink, die later werd opgevolgd door zijn PvdA-fractiegenoot Mariëtte Hamer. Toen dat laatste klaar was, nam Johan Remkes het stokje over als informateur.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?