Minister van Medische Zorg Van Ark treedt af; De negende minister die het kabinet verlaat

Image source - Pexels.com


Minister van Medische Zorg Tamara van Ark is het laatste spraakmakende ontslag uit het waarnemend kabinet van Nederland. In totaal hebben negen ministers het huidige kabinet al verlaten. Cora van Nieuwenhuizen heeft dinsdag haar functie bij de top van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neergelegd.

Van Ark is om gezondheidsredenen afgetreden. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en zijn staatssecretaris Paul Blokhuis zullen haar taken overnemen, aldus het PR-bureau van de regering. Van Ark nam deze zomer zes weken rust omdat ze gezondheidsproblemen had met betrekking tot haar nek. Ook zij geeft haar zetel in de Tweede Kamer op.

“De afgelopen weken heb ik stappen gezet om te herstellen van aanhoudende nekklachten. Helaas is het herstel niet op het niveau dat ik weer aan het werk kan. Dit werk, zowel in het kabinet als in de Tweede Kamer, vereist 100 procent, en vaak meer, en dat kan nu niet. Ik weet ook niet wanneer dat het geval zal zijn. Daarom heb ik besloten af ​​te treden”, zegt ze in een verklaring.

Van Ark was nummer twee op de verkiezingskandidatenlijst voor de VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer. Daarvoor was ze staatssecretaris van Sociale Zaken. Ze werd vorig jaar minister van Medische Zorg nadat Bruno Bruins plotseling opstapte uit die functie. Bruins zakte ineen van uitputting tijdens een debat in de Tweede Kamer. Martin van Rijn bekleedde deze functie enkele maanden voordat Van Ark de baan aannam.

Van Ark is de derde minister uit het kabinet Rutte III die om gezondheidsredenen aftreedt. Bruins stapte om die reden als eerste uit het kabinet. Dit werd in mei van dit jaar gevolgd door minister Bas van ‘t Wout van Economische Zaken en Klimaat. Hij nam ontslag om de symptomen van een burn-out het hoofd te bieden.

Premier Mark Rutte zei na het aftreden van zijn partijgenoot Van ‘t Wout dat hij wil nadenken of er meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk aan te kunnen. “Zodat je die vier jaar kunt overleven en er gezond uitkomt.”

“Dappere beslissing van @TamaravanArk om terug te treden om haar herstel voort te zetten. Ze heeft in de loop der jaren verschillende banen op zich genomen met buitengewone vaardigheid. Ik ben erg dankbaar voor onze samenwerking en wens Tamara voor nu een heel spoedig herstel”, tweette Rutte over Van Ark’s beslissing.

Van Nieuwenhuizen stapte uit het kabinet om voorzitter te worden van de politieke lobbygroep Energie Nederland. De verhuizing werd bekritiseerd in de Tweede Kamer. Zij werd vervangen door Barbara Visser, voorheen staatssecretaris van Defensie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?