Minister die instortte tijdens politiek Covid-debat ‘sliep drie maanden’

Image source - Pexels.com


Voormalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins wilde pas slapen nadat hij vorig jaar tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis op het podium onwel werd en in elkaar zakte. In een interview met RTL Nieuws blikte hij terug op dit moment.

Tijdens dat debat op 18 maart 2020 kreeg Bruins herhaaldelijk kritiek. Veel Tweede Kamerleden waren ontevreden over het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidswerkers, en parlementsleden spraken hem over de kwestie aan. Hij zakte in elkaar nadat hij vragen had beantwoord over het opschalen van de capaciteit van de intensive care, en terwijl PVV-leider Geert Wilders hem verder op de zaak begon te drukken. GroenLinks-leider Jesse Klaver viel in de rede en zei tegen de voorzitter van de Tweede Kamer: “De minister is onwel.”

“Nadat ik in elkaar zakte, sliep ik drie maanden. Rust was alles wat ik wilde”, zei Bruins. De coronacrisis vroeg veel van hem en kostte hem vaak zijn nachtrust. “Ik was altijd een goede slaper, maar op een gegeven moment werd ik om 4 uur ‘s nachts wakker en weet ik precies welke radioprogramma’s er midden in de nacht zijn”, zei hij.

“Het moment dat ik viel kan ik me niet meer herinneren. Ik ben wel opgestaan. Ik ben met mijn chauffeur naar huis gegaan. Toen ik de voordeur van het huis dichtdeed, was het gewoon stilte. Die stilte. Dat was heel fijn”, de oud-minister vertelde RTL Nieuws.

Bruins nam toen met pijn in het hart ontslag. “Ik vond het heel irritant dat ik het team moest verlaten. Door de coronacrisis waren onze ministers een hecht team geworden. We hebben dit als kabinet echt samen gedaan. Maar toen was ik er ineens uit en werd ik toeschouwer, een gewone burger die over coronavirusnieuws in de krant moest lezen.”

Bruins vertelde aan RTL Nieuws dat hij zelf ook coronavirus had. “Het was in het voorjaar van 2020, net nadat ik gestopt was als dominee. Mijn vrouw en ik waren gelukkig niet erg ziek. We bleven binnen. Na een paar dagen was het voorbij.”

Bruins is nu lid van de Raad van State, een functie die hij innam na een periode bij OV-bedrijf HTM.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?