Minderheidscoalitie beste optie; Formatie verwerkte gespannen politieke relaties

Image source - Pexels.com


De afgelopen kabinetsformatie heeft de verhoudingen tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie onder druk gezet, zegt informateur Mariette Hamer donderdag in haar eindrapport aan kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij adviseerde een informateur aan te stellen vanuit de VVD om te zoeken naar een minderheidscoalitie die bestaat uit een “nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA”. De VVD stelde Johan Remkes al voor voor deze functie.

Voor het zomerreces vroeg Hamer VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag om als twee grootste partijen een concept regeerakkoord te schrijven, in de hoop dat andere partijen zich op basis van de inhoud bij de coalitie kunnen aansluiten. Hamer ging de afgelopen weken in gesprek met VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie in een poging een combinatie te vinden van partijen die beide willen samenwerken en een meerderheidszetel hebben in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer. van het Nederlandse parlement.

“Maar op basis van mijn bevindingen onder deel 5 moet ik helaas concluderen dat er op dit moment geen coalitieonderhandelingen kunnen worden gestart die gericht zijn op het vormen van een meerderheidscoalitie”, zegt Hamer in haar rapport. Ze noemde dit betreurenswaardig, want ‘op basis van de inhoud zijn er voldoende aanknopingspunten om vanuit het brede midden tot een meerderheidscoalitie te komen’.

De zes bij de gesprekken betrokken partijen hebben blokkades opgeworpen “op andere gronden dan inhoudelijke”, aldus Hamer en blokkeerden elkaar op basis van “de positionering van partijen ten opzichte van elkaar en de perceptie hiervan”

VVD en CDA weigerden met beide linkse partijen samen te werken, ook nadat GroenLinks en PvdA ermee instemden om als één blok aan de onderhandelingen deel te nemen in plaats van twee aparte partijen. GroenLinks en PvdA bleven bij hun standpunt dat ze wel of niet samen een coalitie vormen. En D66 gaat niet meer samenwerken met de ChristenUnie.

Hamer noemde het “zeer zorgwekkend” dat het onmogelijk was om een ​​doorbraak voor een meerderheidscoalitie tussen deze partijen te bewerkstelligen. Voorheen zorgden deze partijen in het brede centrum ervoor dat er compromissen konden worden gesloten om tot oplossingen te komen, zowel vanuit de coalitie als vanuit de oppositie, aldus Hamer.

“Onze parlementaire cultuur bestond altijd uit de bereidheid van partijen om onderhandelingen te beginnen, soms met heel veel tegenzin”, zei Hamer. Dat die bereidheid er in dit vormingsproces niet was, schaadt volgens haar het vertrouwen van burgers in de politiek. Volgens haar moeten er snel “nieuwe werkbare verhoudingen” ontstaan ​​en moet de VVD daarin als grootste partij het voortouw nemen.

“Tijdens de gesprekken is er ook veel tijd besteed aan wat er in de media over elkaar wordt gezegd”, aldus Hamer. Dit is niet nieuw, maar “gezien de discussie over een open bestuurscultuur” zou het goed zijn om hier in de volgende ronde van vormingsgesprekken aandacht aan te besteden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?