Minder marktsturing op wonen, zorg gepland in concept regeerakkoord: rapport

Image source - Pexels.com


De VVD en D66 willen dat het volgende Nederlandse kabinet meer grip krijgt op zaken als de woningmarkt en de zorg en daarmee marktinvloeden op deze vitale sectoren vermindert, vertellen bronnen aan NRC over het concept regeerakkoord dat beide partijen samen hebben opgesteld. Andere voorstellen in het conceptakkoord doen lijken op samenwerking met de linkse partijen, in plaats van op de ChristenUnie.

Volgens bronnen van NRC staat in het conceptakkoord dat de overheid meer regie moet nemen op de woningmarkt. In de zorg moet er meer worden samengewerkt en minder concurrentie. Financiële prikkels om wel of niet te behandelen moeten zoveel mogelijk worden beperkt. De twee partijen willen ook de embryowet moderniseren, mensen regie geven over het levenseinde en brede brugklassen invoeren zodat kinderen niet op jonge leeftijd in een bepaalde richting worden gedwongen.

Informateur Mariette Hamer vroeg VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, als kopstukken van de twee grootste partijen na de Tweede Kamerverkiezingen in maart, om dit conceptdocument op te stellen in een poging andere partijen te overtuigen zich aan te sluiten bij een inhoudelijke coalitie. Dat het CDA in de volgende coalitie zal zitten, lijkt al een uitgemaakte zaak – de VVD en CDA hebben zich beide uitgesproken in hun vastberadenheid om samen te blijven werken. Maar er is nog minstens één partij nodig voor een meerderheid in het parlement.

Kandidaten voor die partij zijn de ChristenUnie, de linkse partijen PvdA en GroenLinks. De twee linkse partijen zijn vastbesloten om alleen samen een kabinet te sluiten, zodat de linkse plannen niet verdwijnen onder die van het rechtse duo VVD en CDA.

En op basis van de plannen die uit het concept regeerakkoord lekten, blijkt dat ook de VVD en D66 streven naar een coalitie met de linkse partijen, ondanks de terughoudendheid van VVD en CDA om met beide partijen samen te werken. Vooral het plan om mensen regie te geven over het levenseinde suggereert dit. D66 pleitte voor een wetsvoorstel om euthanasie aan het einde van een compleet leven toe te staan, terwijl de ChristenUnie dat in de huidige coalitie Rutte III tegenhield. De embryowet zal ook een knelpunt zijn voor de conservatieve christelijke partij. Kaag herhaalde onlangs ook dat D66 niet enthousiast is om weer met de ChristenUnie samen te werken.

Vorige week werd verwacht dat informateur Hamer een potentiële coalitie zou aanraden om ergens deze week formatieonderhandelingen te starten. Nu lijkt het erop dat ze wacht op het GroenLinks- en PvdA-ledenoverleg dat zaterdag plaatsvindt, over het voorstel van partijen om als één blok aan de onderhandelingen deel te nemen. Vooral de uitkomst van het PvdA-overleg zal spannend zijn, aangezien sommige leden nog pijn lijden van de grote verliezen die de PvdA heeft geleden na de coalitie Rutte II VVD-PvdA.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?