Minder dan een derde van de kiezers voor voortzetting van het huidige kabinet


Zo’n 29 procent van de kiezers gaf op Peil.nl aan een voortzetting van het huidige kabinet met VVD, D66, CDA en de ChristenUnie te willen.

Vooral CDA en D66 zouden veel stemmen verliezen als er nu nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden. D66 zou zeven zetels verliezen en het CDA maar liefst tien.

In totaal zijn de vier partijen die formatiegesprekken hebben gevoerd, 13 zetels gedaald tot 65, op basis van de recente kiezersenquête. Dat betekent dat ze niet de verplichte 75 zetels zouden hebben om een ​​regering te vormen.

Andere partijen zoals de BBB en Volt wonnen terrein in het nieuwe onderzoek, Volt won drie zetels en de BBB zes.

Het vertrouwen in het huidige kabinet was met 80 procent aanzienlijk hoger onder VVD- en CDA-stemmers. Ongeveer de helft van de ChristenUnie-stemmers zei positief te staan ​​tegenover de voortgang met het huidige kabinet.

Voor D66-stemmers was dat ongeveer 35 procent. Toch zei de meerderheid van de D66-stemmers dat ze het goed vonden dat D66 vooruitgang boekte in de onderhandelingen met de huidige coalitie, ondanks het feit dat de partij aanvankelijk een coalitie met de ChristenUnie afwees.

Lees ook:  Kabinet laat waarschijnlijk vanaf 23 maart alle resterende Covid-regels vallen

Veruit de populairste ministerskandidaat was Pieter Omtzigt, die begin september uit het CDA stapte na conflicten met andere partijgenoten. Ongeveer 62 procent van de respondenten zei dat ze Omtzigt in het nieuwe kabinet zouden willen.

Caretaker-premier Mark Rutte volgde op de tweede plaats met 38 procent, op de voet gevolgd door een gedeelde derde plaats tussen Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees met 36 procent.

Plaats een reactie